Crystal Bohemia za poděbradskou sklárnu zaplatila 61 milionů korun

Praha - Společnost Crystal Bohemia zaplatila za zkrachovalé Sklárny Bohemia v Poděbradech 61 milionů korun. Insolvenční správce, firma Auré, proto v pondělí požádala soudce městského soudu v Praze, aby povolil prodej mimo dražbu a uzavření smlouvy.

„Firma už kupní cenu zaplatila,“ uvedla insolvenční správkyně podniku Agáta Lejdarová ze společnosti Auré.

Rozhodnutí soudu bývá obvykle kladné, v tomto případě lze ale těžko předjímat výsledek.

Podle podmínek výběrového řízení, které Crystal Bohemia vyhrála, by k uzavření smlouvy mělo dojít do středy 8. dubna. Proti postupu věřitelského výboru je ale jeho předseda a zástupce banky Citibank Europe, jež je zajištěným věřitelem podniku. Při rozhodování o vítězi výběrové řízení tvrdil, že nemá mandát od Citibank Europe a požadoval, aby se rozhodnutí o prodeji odložilo až na duben. To zbývající zástupci věřitelského výboru odmítli a přehlasovali ho. Zástupce zajištěného věřitele proto odmítl souhlasit s prodejem podniku.

Podle obsáhlé zprávy insolvenční správkyně pro soud by to ale na prodej nemělo mít vliv. Ve své zprávě upozornila na skutečnost, že oba zajištění věřitelé s podmínkami prodeje souhlasili, včetně toho, že vítěze vybere věřitelský výbor.

Oddalování rozhodnutí o prodeji škodí i zajištěným věřitelům. I nyní, kdy podnik nevyrábí, stojí měsíční provoz 1,3 milionu korun. „Pokud nedojde k prodeji a předání podniku v co nejkratší době, bude se muset celý podnik zcela uzavřít a jeho hodnota by tím poklesla,“ upozornila správkyně.

Postup věřitelských bank se hrubě nelíbí odborářům, kteří uvažují o zorganizování protestních akcí před sídlem bank. "Zatím nic nechystáme, počkáme na rozhodnutí soudu," řekl v pondělí agentuře Mediafax republikový předseda sklářských odborů Vladimír Kubinec.

Do výběrového řízení se přihlásilo šest zájemců. Nabídka Crystal Europe byla nejvýhodnější. Loni v prosinci přitom chtěla skupina kolem podnikatele Pavla Loudy koupit podnik za 100 milionů korun. „Hodnota podniku od té doby poklesla,“ konstatoval Louda. Pokud se obchod skutečně uzavře, Louda počítá s tím, že první měsíc využije současných 50 zaměstnanců sklárny. Dalších 50 lidí by najal o měsíc později a výrobu se zhruba 320 zaměstnanci chce zahájit do tří až pěti měsíců.

Sklárny Bohemia z Poděbrad jsou v insolvenčním řízení od 22. září minulého roku, v konkurs je firma od 3. prosince. Podnik od konce září nevyrábí a z původních zhruba 530 zaměstnanců jich do práce chodí 19. Na mzdách dluží sklárny od září do prosince 32,6 milionu korun. Výroba skla existuje v Poděbradech od roku 1876. Sklárny Bohemia jsou největším průmyslovým podnikem ve městě.

Sklárny Bohemia jsou součástí holdingu Bohemia Crystalex Trading, jemuž věřitelské banky poskytly v roce 2001 na refinancování úvěrů 5,2 miliardy korun. Holding za to ručil majetkem všech svých výrobních podniků. Do vyhlášení insolvenčního řízení holding splatil 2,3 miliardy korun. Zbývající peníze chtějí banky získat z konkurzu a vzhledem k tomu, že se jedná o zajištěné věřitele, pohledávky ostatních, včetně zaměstnanců, budou uspokojené jen v minimální míře.

Související

Sklo

Skláři ze Sklo Bohemia mohu žádat o náhradu mzdy

HAVLÍČKŮV BROD - Zhruba 1 200 zaměstnanců zkrachovalého podniku Sklo Bohemia může od středy žádat o náhradu mzdy na detašovaném pracovišti ve Světlé nad Sázavou. Agentuře Mediafax to řekl ředitel Úřadu práce v Havlíčkové Brodě Martin Kouřil.

Více souvisejících

Sklárny Bohemia krize

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy