Koupili jste ojeté auto na úvěr? Možná vám vrátí desítky tisíc korun

Praha - Dost možná se blíží největší úvěrové zemětřesení v historii Česka. Společnosti, které nabízejí úvěrové smlouvy v autobazarech, totiž podle MF Dnes dělaly chyby ve výpočtu nákladů půjček. Hrozí tak, že budou muset opravovat desítky tisíc leasingových smluv. A lidem možná budou muset vracet stamiliony korun.

Splátkové společnosti zřejmě uváděly ve smlouvách až o polovinu nižší cenu půjčky. Nezahrnuly do ní všechny poplatky, které spotřebitel musel zaplatit, aby úvěr získal. První sankce už padla. Česká obchodní inspekce udělila dvoumilionovu pokutu společnosti Essox. "Společnost Essox nesprávným způsobem deklarovala těm spotřebitelům sazbu RPSN, neboli tu roční procentuální sazbu nákladů," říká mluvčí České obchodní inspekce Jan Rottbauer.

"Žádný komentář k tomu dát nemůžu. To správní řízení stále probíhá, takže se k tomu nebudeme vyjadřovat," nechal se slyšet mluvčí společnosti Essox Ivan Straka. Jenže milionové pokuty nejsou tím nejhorším, co může úvěrové společnosti potkat. Záleží na rozhodnutí soudu - pokud uzná, že inspekce má pravdu, společnosti budou muset svým klientům vrátit peníze a změnit všechny smlouvy.

"Ta půjčka bude úročena sazbou, diskontní sazbou České národní banky, což znamená nějakým čtvrt procentem. Normální spotřebitelské úvěry jsou úročeny sazbami mezi deseti až dvaceti procenty," vysvětluje mluvčí inspekce. A pak teprve půjde o velké peníze. "Podle našich informací by se to mohlo týkat až dvaceti tisíc klientů. A v případě Essoxu by klienti mohli být odškodění až částkou přes jednu miliardu korun," myslí si Eva Moniová z MF Dnes. Jenže problémy budou mít pravděpodobně i další splátkové firmy.

"Česká obchodní inspekce má v současné době hledáčku několik společností, které poskytují spotřebitelské úvěry," říká mluvčí ČOI. Poškozeny mohou být až desítky tisíc klientů a podle zjištění Mladé fronty dnes by celková výše odškodění mohla být až šest miliard korun. Jaké další společnosti by mohly mít problémy nechce Česká obchodní inspekce zatím zveřejňovat. Soudy ale mohou nejspíš už počítat s desítkami tisíc sporů mezi majiteli aut a úvěrovými společnostmi.

Související

Autobazar

Ojetin v inzerci v lednu sice přibylo, ale jejich ceny stále rostou

Ještě koncem loňského roku se počet ojetých aut v nabídce na trhu kontinuálně snižoval. V letošním lednu už ale vozy začaly přibývat – meziročně se v české inzerci objevilo o 14 500 ojetin více a celkově jich tak v minulém měsíci bylo inzerováno 96 529. Ve srovnání s posledním měsícem roku 2021 jejich počet narostl o 1 123.

Více souvisejících

Ojetiny Autobazar

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 6 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 12 hodinami

Biden pracuje na trvalém míru, který by zahrnoval vytvoření palestinského státu

Americký prezident Joe Biden v neděli vyzval k okamžitému příměří v Gaze a uvedl, že pracuje na trvalém míru, který by zahrnoval vytvoření palestinského státu. Informaci přinesla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy