Ústavní soud zamítl první stížnost kvůli bankovním poplatkům

Praha - Ústavní soud zamítl stížnost ženy, která požadovala od České spořitelny vrátit poplatky za úvěr. Jedná se o první ze zhruba stovky evidovaných stížností, které soud doposud obdržel, měl by tedy sloužit jako podklad pro další podobné případy. Soud však neřešil princip bankovních poplatků jako celek, spíše kontroloval dodržení základních práv v konkrétním soudním sporu. Obsáhlý nález je přístupný na webových stránkách soudu.

Podle ÚS je případné sjednocení judikatury v poplatkových sporech spíše úkolem pro Nejvyšší soud. Svou vlastní roli vidí spíše v záležitostech ústavního pořádku. Vztah banky a klienta není vztahem pachatele a oběti, zdůraznili soudci a poukázali na údajnou veřejnou kampaň, která se snažila z poplatků udělat velkou a sledovanou kauzu. Zásah ÚS by tedy přicházel v úvahu v situaci, ve které by jedna strana vztahu určovala jednostranně smluvní podmínky, které by druhá strana musela akceptovat. "O tuto situaci v projednávané věci nejde," stojí v nálezu senátu se zpravodajem Janem Filipem.

"ÚS zdůraznil to, že stát nemůže zasahovat tehdy, když někdo po pěti letech řekne, 'mě se ta smlouva nelíbí'," dodává Filip. Stát však může soukromoprávní vztahy upravit do budoucna, formou zákona, k čemuž ÚS dnešním nálezem podle Filipa vytýčil mantinely. Právník Petr Toman, který zaštítil službu Poplatkyzpet.cz, s nálezem nesouhlasí, přesto po vyhlášení nálezu vyzval klienty bank, aby se případně obrátili na politiky s podnětem ke změně poplatkové praxe prostřednictvím zákona.

Vrácení poplatků za vedení hypotéky nebo spotřebitelského úvěru požaduje od bank více než 300.000 klientů. Justice zatím ve výrazné většině případů rozhodla ve prospěch bank, klienti tak vzhlíželi s nadějí k Ústavnímu soudu. Jednací síň byla při vyhlášení zaplněná do posledního místa.

Bezdůvodné obohacení na úvěru

Soud řešil v pilotní kauze případ ženy, která od České spořitelny žádala 7200 korun. V roce 2007 uzavřela úvěr, na jehož základě jí spořitelna účtovala za správu 150 korun měsíčně. Žena to označila za bezdůvodné obohacení.

Podle ní spořitelna přesvědčivě nevysvětlila, jaké služby vlastně za poplatek poskytuje, proto je prý ujednání neplatné pro neurčitost a nesrozumitelnost. Jako další důvody neplatnosti stížnost zmiňovala rozpor s dobrými mravy a značnou nerovnováhu v právech a povinnostech smluvních stran.

Obvodní soud pro Prahu 4 ženinu žalobu zamítl, neboť ujednání o poplatku za správu úvěru podle něj splňuje všechny náležitosti právního úkonu. Poplatek je paušální a není tedy vymezeno, jaké konkrétní služby zahrnuje. Žena musela navíc zaplatit náklady spojené s řízením.

Podle ústavních soudců při tom neporušil její práva. "Ústavnímu soudu není ani zřejmé, v jakém ohledu měl obvodní soud pochybit, jestliže uzavřel, že poplatky se spotřebitelským úvěrem byly a jsou běžnou praxí, která je také reflektována legislativou," napsali ústavní soudci. 

I přesto, že banky většinu podobných sporů vyhrály, rada z nich poplatky zrušila, byť nejsou podle finančních ústavů poplatky v rozporu se zákony a klienti vždy dopředu znají podmínky, k nimž se uvazují.

Související

Více souvisejících

banky Ústavní soud ČR poplatky

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy