Kellner a Tykač chtějí koupit CME, která ovládá televizi Nova

Praha - Miliardáři Petr Kellner a Pavel Tykač jednají o koupi mediální skupiny CME, která mimo jiné ovládá televizi Nova, píše Mladá fronta Dnes (MfD). CME vlastní kromě ČR televize i v dalších pěti zemích. Finančníci si ale podle deníku chtějí nechat pouze Novu, ostatní trhy rozprodají. Kellner s Tykačem svůj zájem o CME oficiálně nepotvrdili.

Samotná Nova na prodej není. Pokud chce případný zájemce uspět, musí dát hlavnímu akcionáři CME, kterým je americká společnost Time Warner, nabídku na odkup celé skupiny. Cena by se podle MfD mohla vyšplhat na 1,5 až 1,7 miliardy dolarů, tedy 30 až 34 miliard korun. Případný nový vlastník by ale zaplatil reálně jen polovinu, protože zadlužení CME je asi 870 milionů dolarů.

Kellnerovi a Tykačovi lidé se se zástupci Time Warner již několikrát sešli v Londýně, píše MfD. Dohoda ale zatím nepadla. Již nyní jsou ale podle deníku známí zájemci o televize, které CME vlastní v dalších zemích. Například bulharskou bTV by rád získal spolupracovník a poradce CME Krasimir Gergov. Rumunské stanice by pak mohl koupit bývalý šéf CME Adrian Sarbu. Zájem je i o slovenskou Markízu a slovinskou televizi Pop, kupce by tak Kellner s Tykačem museli najít jen pro televizi v Chorvatsku.

Již dříve se spekulovalo o tom, že zájem o koupi Novy má například také Andrej Babiš, jenž vlastní vydavatelství MAFRA, nebo Daniel Křetínský a skupina J&T, která získala vydavatelství Ringier Axel Springer. Podnikatelé ale zájem oficiálně popírají, mlčí také CME. Podle jejího mluvčí Marka Kobala skupina spekulace z trhu nikdy nekomentuje.

Jak vydělávala TV Nova

Všechno to začalo na začátku února před dvaceti lety. Licenci na vysílání získala TV Nova (respektive společnost CET 21, která za projektem první komerční televize v Česku stála) v roce 1993, první vysílání proběhlo až 4. února 1994 v Praze. A byl to trhák. Již v dubnu v témže roce se na Novu dívalo 59,4 procenta diváků. Tržby za rok 1994 dosáhly 1,5 miliardy korun, uvedl podnikovyzpravodaj.cz.

V posledních deseti letech máme Novu spojenou zejména s divácky úspěšnými seriály a talentovými show. Právě nástup těchto pořadů pro televizní stanici znamenal udržení vysoké sledovanosti a miliardové zisky i ve chvíli, kdy se novácká hegemonie zlomila. V roce 2005, kdy Novu přebírala od tuzemské PPF americká CME, televize dosahovala pravidelně minimálně dvoumiliardového zisku.

Byla to právě Nova, která vydělávala. Podnikání americké CME v dalších částech Evropy bylo totiž na hranici rentability. Adrian Sarbu, tehdejší superšéf Novy a prezident celé skupiny CME, se ale loni snažil zabránit dlouhodobému poklesu výnosů z prodeje reklamy tím, že se rozhodl pro „agresivní" prodej reklamy. Ona „agresivita" prodeje spočívala v tom, že reklama na Nově výrazně zdražila a televize ji nabízela bez zvýhodnění do té doby obvyklých.

Velký počet inzerentů na tuto hru ovšem nepřistoupil a raději vykoupil prostor pro reklamu například na konkurenční Primě nebo v jiných médiích. Tuzemská TV Nova, která provozuje celkem šest kanálů, na to zle doplatila a mimo jiné přišla i o pozici nejvýnosnější stanice ve skupině. Přeskočila ji rumunská pobočka. Mnohem větším šokem ale bylo to, že se Nova loni propadla do provozní ztráty 217 milionů korun, což bylo v posledních osmi letech něco takřka neoředstavitelného. Zároveň se její podíl na trhu s reklamou poprvé dostal pod 50 procent (meziročně o 15 procent) a výnosy z reklamy se snížily o hrozivých 3,8 miliardy korun.

Na začátku měsíce jsme mohli zaznamenat pro Novu po delší době dobré zprávy o vývoji na reklamním trhu. Nova se na něm opět dostala před konkurenční Prima Group. Nova Group v únoru zaznamenala nárůst prodaných GRPs (Gross Rating Point - kumulovaná sledovanost v populaci) v cílové skupině 15-54 let meziročně o téměř 80 procent a je vyprodaná z 60 procent. Nova odhaduje, že se do zisku dostanu znovu v roce 2015.

Související

Více souvisejících

Petr Kellner TV Nova CME

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy