Stav autobazarů v Česku se lepší jen pomalu. Pozor na tyto triky

Praha - Ani čtvrt století po revoluci se zájemci o ojetý vůz nemohou spolehnout na transparentní jednání a služby ve většině českých autobazarů. Bez rizika ale není ani koupě vozu přes soukromý inzerát.

V České republice se každý rok prodá zhruba čtyřikrát více ojetin než nových aut. Jen pro srovnání, na západ od našich hranic je převaha trhu s ojetými auty nad novými vozidly jen asi dvojnásobná. Jedná se tedy o velmi lukrativní byznys, který má ale v očích mnoha kupujících negativní image. Proč?

Auto, stejně jako každá jiná věc, ztrácí časem své původní vlastnosti. Prostě se opotřebovává, čímž klesá jeho skutečná hodnota. Jenže následný prodej tohoto opotřebovaného auta poskytuje velmi široký prostor pro jakousi improvizaci, jak dostat zpátky co nejvíc peněz. A právě tady se pak dostáváme na velmi tenkou hranici mezi poctivým prodávajícím a podvodníkem.

Na jedné straně asi nemá smysl nikomu vyčítat, že se snaží auto před prodejem připravit tak, aby vypadalo co nejlépe. Jenže kupující mají největší strach z toho, že prodávající neskončil jen u vyleštění karoserie a umytí interiéru. Existuje mnoho způsobů, jak ojeté auto omladit či dokonce legalizovat, aniž by lajk cokoli poznal.

Dnes se nejčastěji přetřásají stočené tachometry, ale ty jsou jen špičkou ledovce skrývajícího kradená auta, bourané vraky svařované z několika kusů či vozidla v exekuci nebo s jinou právní vadou. Pojďme se teď podívat na nejčastější nekalé praktiky, se kterými se můžete u ojetých aut setkat.

Stočený tachometr

Zásah do ukazatele stavu ujetých kilometrů dnes zvládne každý aspoň trochu šikovný mechanik. Naprostá většina soudobých aut používá digitální tachometr a nastavení libovolného čísla na displeji je otázkou asi pěti minut práce s počítačem a specializovaným programem.

Nejčastěji se stáčejí dovezená ojetá auta ještě před první českou STK, na které se stav kilometrů zapisuje. Takové auto může být stočeno o stovky tisíc kilometrů. Ale upravují se například i vozidla z leasingových společností či firemní auta, která používají zaměstnanci pro skouromé účely. Dnes se stav kilometrů zaznamenává jen během oficiálních servisních prohlídek a na STK. Mezi tím je tak vytvořen prostor pro manipulaci, kterou nemusí nikdo odhalit.

Kradené auto

Legalizovat kradené auto není snadné, ale jde to. Podvodníci nejčastěji registrují auta na nefungující právnickou osobu, přes tzv. bílého koně. Cílem je pak na takové vozidlo získat leasing, pojistit ho a nechat si ho od komplice znovu "ukrást". Dotyčné vozidlo pak obvykle rychle mizí v zemích bývalého Sovětského svazu. S legalizací kradených aut u nás ale pomáhají za úplatu také někteří zaměstnanci STK nebo úředníci. Touto cestou lze pak legalizovat "skládačku", tedy auto svařené z dílů z kradených aut. Kupující nemusí na první pohled nic poznat, neboť se může zdát, že se jen jedná o vozidlo opravované po nehodě, ale s platnými doklady.

Od září 2013 je sice Česká republika napojena na celoevropský registr vozidel EUCARIS, ale i v něm lze "schovat" kradené auto. Stačí koupit za mnohem menší cenu stejný typ vozidla, zpravidla silně opotřebovaný nebo s vadným motorem, změnit VIN kód kradeného auta na toto legálně koupené a výsledek pak bez problémů prodat. Podle čísla VIN totiž bude zmíněné vozidlo v systému fungovat jako v zahraničí koupené, legálně prodané a vyvezené a následně přihlášené u nás.

Vozidlo po nehodě

Zatímco právně může být vozidlo v pořádku, kupující by se měl mít na pozoru, zda neprodělalo vážnou nehodu. Auta svařovaná z několika různých vraků nejsou na našich silnicích výjimkou a pro uživatele se může jednat doslova o pojízdnou rakev, která se i při případné malé nehodě může zlomit jako sirka. Někteří podvodníci také neváhají svařovat tyč řízení nebo po opravě do vozu nevrátit airbagy, jejichž kontrolku pak napojí na nějaký jiný elektronický řídící systém vozidla. Lajk tak po znasnutí kontrolky airbagu nabyde mylný dojem, že je airbag funkční.

Spousta českých autobazarů se ale ani nesnaží svou image nějak zásadně měnit. Vždyť dvě třetiny bazarů neprověřují skutečný stav ujetých kilometrů a jedna pětina jich vůbec nekontroluje registr dlužníků a zda není na vozidlo uvalena exekuce. Zhruba polovina autobazarů pak ani nedisponuje vlastním servisním zázemím. Se snahou o zprůhlednění trhu s ojteými auty u nás přišla například společnost TÜV Nord Czech, která nabízí certifikaci autobazaru podle předem stanovených, a nutno dodat že přísných, měřítek. Z celkem čtyř stovek oslovených autobazarů nakonec certifikaci podstoupili pouze dva.

Související

Autobazar

Počet ojetých osobních aut nabízených na českém trhu se v říjnu zvýšil

Počet ojetých osobních aut nabízených v říjnu na českém trhu se proti předchozímu měsíci zvýšil o zhruba o 2,5 procenta na 101.453 vozů. Jejich mediánová nabídková cena klesla o 1000 Kč na 189.000 korun. Vyplývá to z pravidelné analýzy sekundárního automobilového trhu, kterou provádí společnost Aures Holdings.
Ilustrační foto

Průměrná cena ojetých aut na českém trhu vzrostla v září o 15 procent

Průměrná cena ojetých aut na českém trhu vzrostla v září meziročně o 14,8 procenta na 287.000 Kč. Ve třetím čtvrtletí se ale proti prvnímu pololetí snížila o 2000 Kč. Důvodem je snižující se zájem o koupi ojetých vozů kvůli rostoucím životním nákladům. Uvedla to společnost Cebia, která se zabývá prověřováním ojetých vozidel.

Více souvisejících

Autobazar auto, moto

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Povodně

Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

před 4 hodinami

před 10 hodinami

včera

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

Češi slaví druhou výhru. K obratu proti tvrdým Norům zavelel jubilant Červenka, jenž vyrovnal Jágra

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

včera

včera

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

včera

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

včera

včera

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

včera

včera

včera

včera

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

včera

včera

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

včera

včera

Švédové si v bitvě gigantů ostravské skupiny poradili s Američany, porazili je 5:2

V pátek večer se kromě duelu Česka s Finskem odehrál v rámci ostravské skupiny tamní souboj gigantů mezi Švédskem a USA. Ten nakonec ovládli Seveřané poměrem 5:2, přičemž se o to nejvíce postaral svými dvěma přesnými trefami a jednou asistencí Eriksson Ek. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy