VIDEO: Prostějovem otřásl výbuch, tuna dynamitu pohřbila slavnou textilku

Prostějov - Areálem zkrachovalého Oděvního podniku (OP) v Prostějově dnes ráno otřásl výbuch tuny dynamitu, který poslal k zemi šest výrobních hal. Prostějov tak přišel o dominantu průmyslové části města, nad níž se šestipatrové budovy podniku tyčily několik desítek let. Odstřel si vyžádal i krátké uzavření rychlostní komunikace R46.

"Dopadlo to jako v Americe," řekl ČTK střelmistr Zdeněk Šobíšek z Prahy. Přiznal, že před akcí byl nervózní. "Moc se mi ulevilo. Dělat životní odstřel, který ještě skoro dobře dopadl, nějaké třísky jsou vždycky, je jedinečné. Myslím si, že bude hodně dlouho trvat, než někdo udělá něco podobného," doplnil střelmistr. Šestnáctičlenná skupina chystala odstřel pod jeho vedením tři měsíce.

Kdyby se domy postavily do řady, byly by podle Šobíška 530 metrů dlouhé. "Bylo to náročné, jenom to uchodit při nabíjení. Jsme utahaní jako blbci. Obnášelo to spoustu set vrtů do silně armovaných (vyztužených) sloupů, které někdy nešly ani vrtat a musely se vypalovat. Nabití a odstřel už byla radost, nejhorší byla příprava," doplnil Šobíšek, který v oboru pracuje 33 let.

Střelmistři podle něj použili 2404 neelektrických a 856 elektrických náloží, dohromady 1193 kilogramů dynamitu. Budovy padly k zemi během chvilky. Kvůli odstřelu byly uzavřeny okolní ulice, na pořádek dohlíželi policisté a hasiči. "Lidi museli být dál. Bylo to potřeba, protože trosky lítaly opravdu na hranici bezpečnostního okruhu," řekl ČTK velitel dobrovolných hasičů z části města Vrahovice Miroslav Vantuch.

Hasiči se také proudy vody snažili zabránit, aby se velký mrak prachu nešířil na obydlené oblasti. Na místě zasahovalo šest jednotek s více než 40 hasiči. Odstřel sledovala řada lidí, kteří využívali vyvýšená místa v okolí, okna, balkony a střechy blízkých domů. Někteří netajili smíšené pocity. "Fabrika dávala práci tisícům lidí, byl to kus historie města," povzdechl si starší muž, který podle svých slov pracoval v bývalém Oděvním podniku léta.

Zdroj: YouTube

Majitelem hlavního areálu zkrachovalého OP v Prostějově, ve kterém už dávno utichly šicí stroje, se začátkem roku stala společnost Astria Group, která se rozhodla výrobní budovy zbourat. Na části pozemků plánuje stavbu velké výstavní haly, část parcel zřejmě nabídne investorům.

Pět bývalých členů představenstva zkrachovalého podniku OP Prostějov bylo obviněno z předlužení, hrozí jim tři roky vězení. Toto obvinění není první v kauze zkrachovalé textilky.

Kvůli krachu podniku byl loni na jaře obviněn exmanažer této společnosti ze zpronevěry. Jednalo se o podezření, že si nechal za čtyři roky neoprávněně vyplatit na prémiích více než 26 milionů. Jméno žalobci neprozradili. Neoprávněné vyplácení odměn v této výši už řešila u majoritního vlastníka zkrachovalého podniku Františka Tuhého odpůrčí žaloba, kterou v lednu 2011 u brněnského krajského soudu podal tehdejší insolvenční správce OP Jaroslav Svoboda.

Konkurzu byl na majetek zadluženého OP prohlášen v květnu 2010. Pohledávky vůči OP nárokuje 555 věřitelů, kteří požádali celkem o více než dvě miliardy korun. Největším věřitelem je Česká spořitelna, které textilka dluží zhruba 675 milionů. Znalci hodnotu podniku po prohlášení konkurzu odhadli zhruba na miliardu korun. V dobách, kdy OP provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10 tisíc lidí, uvedl server e15.cz.

Na účtech OP po prohlášení konkurzu díky prodeji majetku a dalším příjmům skončilo 1,111 miliardy. Po odečtení výdajů a nákladů na správu majetku zůstalo na konci roku 2013 věřitelům 351 milionů, ke kterým letos přibylo dalších 58 milionů korun z prodeje hlavního areálu OP v Prostějově.

Související

Soud, ilustrační fotografie

Kauza exšéfa OP Prostějov nekončí, žalobce se odvolal proti zprošťujícímu verdiktu

Prostějov - Případ bývalého generálního ředitele zkrachovalé společnosti OP Prostějov Františka Tuhého, kterého prostějovský soud v březnu zprostil obžaloby v kauze údajně nevýhodných pronájmů podnikových prodejen své rodině, nekončí. Státní zástupce Jaroslav Miklenda podal odvolání. Nesouhlasí se závěry soudu, že nešlo o trestný čin. Kauzou se tak bude zabývat brněnský krajský soud.

Více souvisejících

OP Prostějov odstřely staveb Hasiči

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy