Server Zapakatel.cz v problémech, cestovka zachraňuje 900 klientů

Praha - Téměř 900 klientů, kteří si na bývalém slevovém portálu Zapakatel.cz koupili zájezd, na něj nakonec odjede. Cestovní kancelář Adrialand zakoupené dovolené lidem znovu uhradí z vlastních zdrojů. ČTK o tom informoval jednatel Adrialand Tomáš Vavřík. Podle něj řada klientů jiných CK o již zaplacenou dovolenou přišla. Minulý provozovatel portálu Zapakatel.cz cestovní kanceláři Adrialand dluží pět milionů korun.

Bývalý provozovatel slevového serveru Spojka Group dluží peníze firmám, které přes něj prodávaly své služby a produkty. Těžkosti mají i lidé, kteří na slevovém portálu nakupovali. O problémech serveru minulý týden informoval server Aktuálně.cz.

"CK uhradí zájezdy znovu z vlastních zdrojů, a to těm zákazníkům, kteří mají s CK Adrialand uzavřenou platnou smlouvu o zájezdu," uvedl Vavřík. Cestovní kancelář, která je podle Vavříka největším věřitelem problémového portálu, zároveň podává trestní oznámení. Celkem byl podle CK zpronevěřen kapitál přesahující 20 milionů korun.

"Jednatel a majitel firmy Zapakatel.cz zneužil prostředky získané od klientů k nákupu předraženého zboží a k vlastní potřebě. Firma následně neuhradila závazky svým dodavatelům za služby, zboží a zájezdy," uvedla CK Adrialand.

Bývalý provozovatel slevového serveru dluží peníze za prodané zájezdy také např. CK Gargano. Pracovnice infolinky ale nedokázala říci, jak se firma k problému postaví. "Víme o tom, řeší se to," uvedla.

Řada klientů si na nemožnost uplatnění zakoupených voucherů stěžovala v komentářích na facebooku portálu.

Nový vlastník slevového serveru, společnost Elephant Orchestra, uvedla, že při přebrání domény Zapakatel.cz společnosti Spojka Group zaplatil 12,5 milionu korun. Peníze musely být dle smlouvy použity na zaplacení dluhů a vypořádání s partnery společnosti tak, aby veškeré vouchery zakoupené přes Zapakatel.cz mohly být použity. Firma chce tento týden provést audit, který prověří, zda tyto peníze byly správně použity a dorazily k případným věřitelům. Elephant Orchestra portál Zapakatel.cz provozuje od 17. června.

Psali jsme:
Druhá cestovní kancelář hlásí krach, v cizině má desítky klientů
 

"Zvažujeme zablokování budoucích příjmů Spojka Group na vybudování fondu v hodnotě několika milionů korun na výplatu poškozených klientů," uvedl nový vlastník portálu. Problém se prý týká i slevového serveru Bránaslev.cz, což je následovník původního Zapakatel.cz.

"V souvislosti se slevovým serverem BránaSlev.cz jsme doposud zachytili pouze jednu stížnost. Přesto jsme se kvůli ochraně zákazníků rozhodli vyřadit i tento server z naší nabídky. Minimálně do té doby, než se celá situace vyřeší," uvedl ředitel vyhledavače slev Skrz.cz Petr Kováčik.

Nejen v České republice se poslední roky po globální krizi v roce 2008 začíná čím dál tím více vyskytovat fenomén slevového nákupního chování, kdy spotřebitel vyčkává a hledá pouze zboží ve slevě. Zboží a služby za plnou cenu tak část populace již prakticky vůbec nekupuje a dochází tedy k nepříjemnému problému devalvace ceny zboží, kdy prodejci nejsou schopni z velké části prodávat své výrobky za dříve běžné ceníkové ceny.

Boom slevových portálů pochopitelně tomuto jevu nepomáhá a přispívá tak k degradaci původních cen. U slevových portálů jsme navíc momentálně svědky totálního přesycení trhu. Ze slevových serverů se tak často vytrácí základní myšlenka, kdy se novému klientovi poskytne služba za velmi nízkou cenu (často rovnající se samotným nákladům poskytovatele), s vidinou jeho návratu v budoucnu již za plnou cenu, uvedl server goodygoody.cz.

V České republice se začíná tvořit velmi početná skupina spotřebitelů, kteří se stravují nebo jezdí na dovolené pouze za slevové kupóny. Po vyčerpání slevy v jedné restauraci si tak pořídí voucher do jiné, a do té první se zpravidla nevracejí. Toto je dáno nerovným poměrem nabídky a poptávky, kdy stovkyslevových portálů denně inzerují nové a nové nabídky na lákavé služby a spotřebitelé si tak mohou vybírat doslova ze stovek různých nabídek na luxusní večeře nebo ubytování.

Na straně druhé, se však tvoří skupina, která slevy přestává přijímat s radostí nebo je dokonce odmítá. To je dáno částečně sociálním statusem, kdy některé sociální skupiny na zboží a služby ve slevě hledí jako na něco „podřadného" a tomu, kdo si takto zboží a služby pořizuje, se posmívají nebo ho automaticky řadí k podřadnější skupině. Dále taktéž působí fakt, že si mnoho spotřebitelů zvyklo, že většina slev nebývá zadarmo a mnohdy za cenu slevy dostane spotřebitel o něco horší kus zboží nebo služby, než by dostal za plnou cenu.

V oboru slevových portálů bylo již zaznamenáno mnoho případů podvodů, kdy konečný poskytovatel nebo dokonce slevový portál upadl v insolvenci nebo prostě jen vybral peníze a službu neposkytl. Opatrnější část populace si tak již více vybírá, komu své prostředky poskytne, a zda má vůbec nákup daného zboží nebo služby ve slevě význam.

Související

Slevy, ilustrační fotografie

Není sleva jako sleva. Na co si dát pozor

K nalákání zákazníků obchodníci stále raději využívají permanentních slevových akcí a výprodejů, které navíc neváhají okořenit řadou bombastických přívlastků. Lákavě znějící sleva se však při bližším zkoumání nezřídka ukazuje pouze jako nepatrné snížení ceny, případně se cena nijak zásadně neliší od běžné nabídky na trhu. Od 6. ledna 2023 by však měl být falešným cenám konec. 
Policie ČR, ilustrační fotografie

Slevový portál podváděl klienty, policie obvinila jednoho muže

Policisté obvinili šestačtyřicetiletého muže v případu podvedených klientů slevového portálu Slevy z hor. Zaplatili si pobyt, ale čerpat ho nemohli. Za zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění muži hrozí dva až osm let vězení. Škoda se blíží k 21 milionům korun, podvedených klientů bylo 4401. Na webu policie o tom informovala policejní mluvčí Vlasta Suchánková. "Vyšetřování rozsáhlého případu stále pokračuje," dodala.

Více souvisejících

slevové servery dovolená cestovní kanceláře

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy