Sleduje vás zaměstnavatel kamerami? Braňte se

Praha - Kamery na pracovištích se začínají mohutně rozmáhat. A lidé se proti takovému "velkému bratrovi" pomalu ale jistě začínají bouřit. Odboráři hodlají rozmáznout jeden exemplární případ. Přečtěte si, kdy, kam a proč smí zaměstnavatel dát kamery. A jaká práva máte vy.

Kamery i jejich příslušenství je stále lacinější. Není divu, že mnoho zaměstnavatelů podléhá pocitu, že s kamerami jejich firma pošlape lépe, rychleji, levněji a efektivněji. Není to sice tak samozřejmé, nicméně kamer na pracovištích přibývá. Tiše a nepřetržitě dohlížejí na stroje, majetek, budovy, ale především lidi.

Ne vždy ovšem zaměstnavatelé postupují v souladu se zákonem a mnohdy lze připustit, že ho přímo porušují. Stejně jako oni ovšem zákon neznají ani zaměstnanci, takže netuší, jaká mají práva a co si už nemusí nechat líbit. A aby toho nebylo málo, výklad práva ohledně kamerových systémů na pracovišti je trochu volnější a leckdy se na něm neshodnou ani odborníci. Připouští totiž některé výjimky a práva zaměstnanců i zaměstnavatelů jdou částečně proti sobě.

Předně je nutné konstatovat, že zaměstnavatel má nárok na pracoviště umístit kamery. Ale není to tak jednoduché. Každý zaměstnavatel totiž podle zákoníku práce (§ 316/2) musí respektovat právo zaměstnanců na soukromí. A to i během jejich práce pro firmu. K instalaci kamer tedy musí mít závažný důvod.

Zákon doslova říká, že "zaměstnavatel nesmí bez závažného důvodu spočívajícího ve zvláštní povaze činnosti zaměstnavatele narušovat soukromí zaměstnance na pracovištích a ve společných prostorách zaměstnavatele tím, že podrobuje zaměstnance otevřenému nebo skrytému sledování".

Stručně řečeno, zaměstnavatel musí instalaci i umístění kamer zaměstnancům nejen oznámit, ale také dostatečně zdůvodnit. Třeba tím, že kontroluje dodržování bezpečnosti práce v nějakém nebezpečném provozu nebo chce zabránit krádežím na pracovišti. Sledování efektivity práce ale takovým jednoznačným důvodem není.

To je dáno tím, že zákon zaměstnavateli v tomto případě nařizuje, aby zachovával "princip proporcionality" (tj. přiměřenosti). Nelze tak třeba kvůli krádeží m toaletního papíru prošpikovat celou firmu kamerami. A pokud už kamera slouží k odhalení krádeží, musí se zaměřovat na místa, kde k nim dochází a ne jinam a za jiným účelem.

Navíc - pokud jsou u vás na pracovišti kamery třeba zrovna kvůli krádežím, v žádném případě nesmí zaměstnavatel postihovat zaměstnance, kterého by na základě záběrů přistihl třeba u flákání. Tak by totiž zaměstnavatel zneužil kamerový systém k jinému účelu, než pro jaký byl určený.

Jiná a složitější situace nastává, pokud by zaměstnavatel chtěl záběry z kamer nahrávat a uchovávat. Tak už totiž pracuje s osobními údaji a vztahuje se na něj další zákon o ochraně osobních údajů. Zákon mu pak nařizuje, aby přesně vymezil, proč a k čemu kamery a záznam hodlá používat. Zaměstnanci musí být informováni, jak se bude se záznamy dál nakládat a kdy budou smazány. I v tomto případě platí zásada přiměřenosti. Kvůli ztracenému jogurtu ze společné ledničky, nelze špehovat celou firmu a ještě záznamy půl roku uchovávat.

Pokud se domníváte, že váš zaměstnavatel porušuje tato pravidla, máte možnost se bránit. Obraťte se na příslušný inspektorát práce ve vašem regionu a ten je povinen situaci prověřit. Rozhodně se také bude hodit, pokud zajistíte důkazy. Vaší nejlepší zbraní proti kamerám tak trochu paradoxně může být třeba mobilní telefon s fotoaparátem a fotka toho, kam a kdy kamera míří.

Související

Tomáš Prouza, zakladatel webu penize.cz

Zaměstnavatelé plánují omezit zaměstnanecké benefity, hlavně ty méně rozšířené

V reakci na konsolidační balíček dvě pětiny zaměstnavatelů sníží výši poskytovaných zaměstnaneckých benefitů nebo omezí jejich počet. Omezovat se budou hlavně víceúčelové programy a méně rozšířené benefity, jako jsou finanční příspěvky při výročích, odchodu do důchodu nebo svatbě, ale i různé vzdělávací programy. Vyplývá to ze šetření, které mezi podniky napříč obory a regiony realizovala Hospodářská komora. Ta má také obavu, aby omezováním benefitů v podnicích nebyl ohrožen rozvoj tzv. zdravotních benefitů, které díky své preventivní funkci dosud přispívaly ke snižování nákladů zdravotního systému.
Ilustrační fotografie.

Zaměstnavatelé budou i v roce 2024 zvyšovat mzdy, podle HK až o 10 procent

Po několikaměsíčních propadech reálných mezd se karty začínají obracet. Zaměstnavatelé již letos zvyšovali mzdy a budou v tom pokračovat i v roce 2024, kdy se inflace bude blížit 2% inflačnímu cíli ČNB, vyplývá z nových dat Hospodářské komory. Mzdy by se nejčastěji měly zvednout o 5 až 10 %, díky čemuž by měly růst i v reálném vyjádření. 

Více souvisejících

zaměstnavatelé Bezpečnostní kamery zaměstnání

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy