Ani kontroly marží růst cen nezastaví, pekárny jsou v existenčním ohrožení, tvrdí svaz

Kontroly marží v obchodech, které zahájilo ministerstvo zemědělství a ÚOHS, k zastavení růstu cen nepovedou. V tiskové zprávě to uvedl Svaz pekařů a cukrářů v ČR. Upozorňuje také na to, že náklady na výrobu pečiva meziročně vzrostly v průměru o 75 procent. V minulých týdnech musela řada podniků ukončit nebo pozastavit svoji činnost. Existence dalších pekáren je ohrožena, uvedl výkonný ředitel svazu Bohumil Hlavatý.

Pekárny se podobně jako další podniky potýkají hlavně s vysokými růstem cen elektřiny, plynu nebo pohonných hmot. Podle svazu vzrostly v průměru o 70 procent ceny zemědělských komodit. Energie, pohonné hmoty a suroviny podle svazu tvoří více než 60 procent nákladů na produkci.

Ministerstvo společně s ÚOHS od předminulého týdne sleduje ceny másla, kuřecího a vepřového masa a pečiva. "Kontrol marží se neobáváme, ale očekáváme, že vláda přijde s konkrétní podporou pekařů a přidružených oborů. V tuto chvíli je ohrožena nejen existence mnoha pekáren, ale také hrozí, že pro mnoho domácností se pečivo může v brzké době stát cenově nedostupné," uvedl Hlavatý.

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) stouply meziročně ceny potravin o desítky procent, chléb a bílé pečivo stojí zhruba o třetinu více než loni. Konzumní kmínový chléb zdražil podle ČSÚ meziročně o třetinu, kilogram nyní stojí téměř 35 korun. Kilogram pšeničného bílého pečiva se v první polovině dubna prodával za průměrných 60,84 koruny, před rokem za 46,45 koruny.

Svaz pekařů už dříve uvedl, že běžný chléb by letos mohl stát i 60 korun a požadoval například omezení vývozu pšenice. Ministerstvo zemědělství ale omezení vnitřního trhu EU nepovažuje za dobré řešení. Svaz také dříve uvedl, že stát by měl pekárnám poskytnout dotace.

Podle předsedy Svazu průmyslových mlýnů Pavla Hrdiny musí mlynáři kvůli rostoucím cenám potravinářské pšenice zvyšovat i navzdory smlouvám ceny, za které prodávají mouku pekařům. "Při nízké úrovni marží mlýnských společností a vysokém podílu komodity v nákladech mlýnů jiné východisko není. Některé mlýny mají problémy i se zajištěním surovin do nových žní," uvedl Hrdina.

Podle Hlavatého by také pekaři uvítali, aby se stali součástí kritické infrastruktury a v případě výpadků importu plynu měli garantované dodávky. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na začátku dubna uvedl, že chce mezi prvky kritické infrastruktury zařadit zemědělství a potravinářství.

Nekula v sobotu během sjezdu KDU-ČSL v Ostravě na twitteru uvedl, že vláda bude muset řešit další podporu českých zemědělců a potravinářů. "Je pro mě zásadní, aby za žádných okolností nedošlo k fyzické či finanční nedostupnosti základních potravin pro naše obyvatele," napsal.

Související

Evropská Unie

Evropský parlament se dohodl na revizi směrnice o snídani

V poslaneckém shromáždění Evropského parlamentu (EP) bylo ve středu večer dosaženo dohoda ohledně revize takzvané "směrnice o snídani", která má za cíl podpořit spotřebitele v informovaném rozhodování o produktech jako med, ovocné šťávy, džemy či marmelády. 

Více souvisejících

potraviny jídlo pečivo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy