Asociace hotelů se ohradila. Nesouhlasí s výrokem spolumajitele největší restaurace v ČR

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) odmítla tvrzení, že je gastronomie v porovnání s hotely či jinými odvětvími cestovního ruchu opomíjena. Za zavádějící a účelový považuje názor, že vláda gastronomii dosud nepodpořila.

ČTK to dnes sdělil prezident AHR Václav Stárek v reakci na úterní vyjádření spolumajitele největší restaurace v ČR Červený jelen v Praze a pěti restaurací v Plzni Luboše Kastnera.

Ten řekl, že by stát měl vytvořit tým odborníků, kteří budou řešit aktuální problémy gastronomického odvětví. Jasně by formulovali potřeby sektoru a konstruktivně podle toho jednali. Podle Stárka se ale dlouhodobě touto problematikou zabývá gastronomická sekce AHR. Asociace rovněž spolupracuje se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR, Hospodářskou komorou nebo evropskou konfederací HOTREC. "Takový tým již existuje a komunikuje pravidelně s vládou návrhy a požadavky cestovního ruchu, včetně hotelnictví a gastronomie," uvedl.

AHR podle Stárka nabízela spolupráci i nově vzniklé organizaci APRON, kterou po vyhlášení nouzového stavu založili provozovatelé restaurací, kaváren a barů, ale nesetkala se se zájmem, řekl dále. Uskupení podle něj kromě otevřeného dopisu vládě konkrétní výsledky zatím nevykázalo.

Hotely a lázně byly podle Kastnera státem podpořeny mnohem více než restaurace. Důvodem může být to, že gastronomické provozy se necítí dostatečně zastoupeny, uvedl. "Pokud někdo tvrdí, že AHR se soustředí více na požadavky hotelů, pak je to velmi zavádějící a nepravdivé tvrzení," reagoval Stárek.

AHR podle Stárka dvakrát za sebou prosadila snížení DPH pro pokrmy a nealkoholické nápoje v restauracích. Naposledy DPH u stravovacích služeb kleslo v květnu na nejnižší desetiprocentní sazbu. Podle Kastnera by se ale nyní v souvislosti s krizí mělo diskutovat o dočasném snížení DPH. Podle Stárka je to nereálné. "Každá členská země EU může mít mimochodem maximálně tři sazby DPH, navíc krátkodobé snížení DPH nepřinese zásadní změny v ekonomice podniku v době, kdy je nízká poptávka. Je to návrh opět nepodložený jakýmikoliv relevantními argumenty," uvedl.

Za další zlepšení podmínek restaurací Stárek považuje schválení stravenkového paušálu jako alternativu ke stravenkám. "Během nouzového stavu se nám podařilo zajistit otevření restaurací o téměř dva týdny dříve, než byl původní záměr a dříve než provozy ubytovacích služeb," řekl dále. Další vyjednanou úlevou, tentokrát s pražským magistrátem, podle něj bylo odpuštění poplatků za zábory pro zahrádky restaurací. Významnou pomocí je pro restaurace podle Stárka možnost využívat program na podporu zaměstnanosti Antivirus, program COVID nájemné a podporu pro živnostníky a malá s.r.o, což je podle Stárka častá forma podnikaní právě v pohostinství.

Podle Kastnera je i po znovuotevření restaurací poptávka utlumená. Zákazníci jsou spořivější než před krizí. Chybějí zahraniční turisté, mnoho lidí stále pracuje z domova, kde se také stravuje. Nekonají se také firemní akce, řekl.

Veřejnost měla kvůli zamezení šíření koronaviru zakázán vstup do stravovacích zařízení od 14. března. Restaurace, kavárny a hospody mohly občerstvení vydávat jen přes okénko nebo rozvozovou službu. Zahrádky s obsluhou se mohly otevřít 11. května, vnitřní prostory od 25. května. Vnitřní prostory stravovacích provozů musely být do konce června zavřeny mezi 23:00 a 06:00.

Související

Více souvisejících

Hotely Restaurace Ekonomika cestovní ruch Stravenky

Aktuálně se děje

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

včera

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

včera

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

včera

včera

včera

včera

Pásmo Gazy

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

včera

včera

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

včera

včera

včera

včera

včera

Polsko vzdoruje stupňující se hybridní válce. Na východní hranici vybuduje moderní opevnění

Polský premiér Donald Tusk uvedl, že jeho země vzdoruje stupňující se hybridní válce. Polsko rovněž pracuje na posílení svých východních hranic, uvedla agentura PAP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy