Asociace: Situace skiareálů je neúnosná, vláda je musí otevřít

Vláda podle Asociace horských středisek (AHS) bere skiareály jako rukojmí. Situace se již stává neúnosnou, hraniční termín pro otevření lyžařských středisek je 29. leden, řekl dnes ČTK ředitel AHS Libor Knot. Vláda se podle něho otočila k lyžařským areálům zády a uprostřed nejdůležitějšího období je nechává raději uzavřené, než aby zajistila u provozovatelů ubytování dodržování protiepidemických opatření.

Kabinet dnes schválil pokračování nouzového stavu do 14. února, zároveň prodloužil stávající opatření, kromě jiného nechal dále uzavřená zimní střediska. Spuštění vleků přitom nepovažuje ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) za problém. Nesmí to ale podle něho znamenat zvýšení mobility v rámci republiky. Ubytovací zařízení, která mohou nyní sloužit jen hostům na služebních cestách, nesmějí být zneužívána pro rekreaci. S otevřením skiareálů se nedá počítat dřív než na přelomu měsíce, řekl dnes novinářům po mimořádném jednání vlády.

"S touto nepodloženou argumentací se nemůžeme v žádném případě ztotožnit," uvedl Knot. Po zaměstnancích středisek nelze podle něj chtít, aby suplovali příslušné státní složky při kontrole ubytovacích zařízení, která neprovozují. Provozovatelé chtějí podle Knota jasnou a podloženou odpověď, jakým nebezpečím je pro epidemickou situaci jedoucí lanovka a vlek. "Pokud ji nedostanou, nelze se potom divit části provozovatelů, kteří hovoří o řízené likvidaci oboru, nebo zvažují žaloby za způsobené škody," řekl dále.

AHS podle Knota opakovaně deklaruje, že skiareály jsou připraveny zajistit bezpečný provoz. Ubytovací zařízení a restaurace nebudou moci podle něj pravděpodobně fungovat ani ve čtvrtém stupni pětiškálového systému PES, nyní se tak jedná o lyžování místních lidí a jednodenních návštěvách.

"I přes slíbené kompenzace, které pomohou jen s částí vynaložených nákladů, areály nutně potřebují zahájit provoz, jinak to bude u mnoha z nich znamenat jejich konec," řekl dále Knot. Doplnil, že zahájení provozu v průběhu února už nic nevyřeší, zimní sezona pro většinu areálů končí kolem 15. března.

Lyžařská střediska mohla v nové zimní sezoně zatím fungovat jen mezi 18. a 26. prosincem. Ztráta kvůli uzavření činí do 10. ledna podle AHS jednu až 1,2 miliardy korun. V ČR podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) je 450 lyžařských středisek, do státního rozpočtu ročně přinášejí zhruba 13 miliard korun. Zaměstnávají 45.000 převážně místních obyvatel.

Související

Lyžařská sezona

Lyžařská sezóna končí. Většina středisek zavřela dříve, než plánovala

Většina lyžařských středisek ukončila zimní sezonu dříve, než plánovala. O víkendu se kvůli teplému počasí uzavřely menší sjezdovky. V provozu zůstávají jen největší výše položené skiareály, které s nadějemi vyhlíží nadcházející ochlazení. Meteorologové předpovídají na pondělí další sněžení. Nová sněhová nadílka by měla spadnout hlavně na severu Čech.
Lyžařská sezona

Lyžařská sezona se blíží k závěru, o víkendu zavřou další skiareály

Lyžařská sezona se blíží k závěru. V Plzeňském či Zlínském kraji už se lyžuje vždy jen v jediném areálu. Další střediska plánují ukončení provozu od příštího týdne, některá z nich proto na víkend připravila rozlučkový program, vyplývá ze zjištění krajských zpravodajů ČTK. Lyžování nepřeje teplé počasí posledních dní, nadějí pro vlekaře je meteorology předpovídané ochlazení od víkendu.

Více souvisejících

lyžařské areály Lyžování

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy