Asociace: Ve třetím pilíři systému penzí letos ubylo 22 tisíc lidí

V prvním pololetí roku 2020 si na penzi ve třetím pilíři spořilo 4,419 milionu účastníků, proti konci loňského roku to bylo o 22.000 méně. Ztráty penzijních fondů spojené s jarní koronavirovou krizí jsou už z více než čtyř pětin odmazány. ČTK o tom dnes informovala Asociace penzijních fondů ČR.

V účastnických fondech doplňkového penzijního spoření letos přibylo 77.000 účastníků, celkem si jich spořilo na konci června přes 1,216 milionu. Tempo, kterým do nového penzijního připojištění lidé vstupují, bylo ve druhém čtvrtletí pomalejší než před koronavirou krizí.

V transformovaných fondech původního penzijního připojištění, do kterých již nelze vstupovat a lidé z nich s výplatou peněz jen přirozeně odcházejí, bylo na konci prvního pololetí 3,203 milionu účastníků, o 99.000 méně než na konci roku 2019.

Na penzijních účtech účastníků třetího pilíře je již více než půl bilionu korun (507,5 miliardy Kč). Většina ztrát, tedy více než čtyři pětiny, které zapříčinily propady světových akciových trhu na jaře tohoto roku, již byla podle asociace odmazána. Objem penzijních úspor v doplňkovém spoření vzrostl na 67,6 miliardy Kč, v penzijním připojištění na 440 miliard Kč.

"Důsledky jarního propadu světových akciových trhů spojených s onemocněním covid-19 se pochopitelně nevyhnuly ani oblasti soukromého spoření na penzi. Vyvážené a dynamické strategie, jejichž portfolia investice do akcií obsahují, tak zaznamenaly propad, se kterým se potýkáme ještě nyní. Brzy bychom měli odmazat celou ztrátu a vrátit se k předkrizovému stavu," uvedl prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop.

Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. To je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie. Nové fondy už neručí za to, že případná ztráta nesníží úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení.

Související

Praha

Ve třetím důchodovém pilíři letos ubylo 32 tisíc účastníků

Na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému si na konci letošního třetího čtvrtletí spořilo 4,423 milionu lidí. Bylo to o 32.000 méně než na konci loňského roku. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí, které má ČTK k dispozici.

Více souvisejících

penzijní fondy důchody penzijní připojištění Ekonomika

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy