Černý pátek přinesl obchodníkům miliardové tržby

Marketingová akce Černý pátek, takzvaný Black Friday, zvýšila meziročně tržby některým obchodníkům o desítky procent. Například e-shop Mall.cz prodal podle tiskové zprávy zboží v hodnotě 1,8 miliardy korun, meziročně o 50 procent více.

Konkurenční internetový obchod Alza.cz dosáhl ve všech zemích, kde prodává, obratu 3,3 miliardy Kč, meziročně o 17 procent více. Obě firmy ale akce spustily s předstihem. Podle portálu Hlídač shopů se dlouhodobě monitorované velké e-shopy poučily a snaží se vyvarovat klamavých praktik.

V rámci Black Friday zákazníci podle mluvčí Mall Group Pavly Hobíkové nejčastěji kupovali vánoční dárky, výrobky do domácnosti, vánoční dekorace a čisticí prostředky pro vánoční úklid. O uplynulém víkendu byl největší zájem o hračky, malou bílou techniku a mobilní telefony.

Portál Hlídač shopů, který sleduje vývoj cen jednotlivých výrobků u největších firem na českém digitálním trhu, letos přidal do monitoringu dalších deset e-shopů. Zjistil například, že počet produktů narostl jak v celkové nabídce e-shopů, tak v Black Friday akci a reálná sleva kromě potravin je stále podstatně menší než uváděná.

Portál našel také u některých nově monitorovaných e-shopů stejné praktiky jako před lety u velkých e-shopů, navíc mají nově sledovaní více chyb v cenách produktů. Velká trojka - Alza.cz, CZC.cz a Mall.cz - si podle Hlídače shopů už dává "větší pozor a prakticky nekouzlí se slevami během Black Friday".

Například prodejce zahradní techniky Mountfield v jeden den podle hlídacího portálu zvedl cenu, aby zachoval stále stejně vysokou slevu. V Black Friday měl podle portálu 163 produktů s uváděnou 62procentní slevou, reálná ale byla 26 procent.

"Mall.cz již sice skoro vůbec nezvedá uváděnou původní cenu během Black Friday, ale ve velkém to dělají firmy, které na Mall.cz prodávají v rámci partnerského prodeje," uvedl portál Hlídač shopů. Podle mluvčí Mall.cz Hobíkové nešlo o záměr. "Podobné triky s navyšováním původní ceny, aby pak sleva vypadala větší, nepoužíváme a trváme na tom i u našich partnerů. Nabídku partnerských e-shopů, kterých se to týkalo, nyní z webu dočasně stahujeme," reagovala. Pokud by se to podle ní mělo v budoucnu opakovat, ukončí s těmito partnery spolupráci. Vyjádření dalších firem ČTK zjišťuje.

Česká obchodní inspekce (ČOI) podle svého mluvčího Jiřího Fröhlicha je o zjištění portálu Hlídač shopů informována. ČTK řekl, že informace zakládá podezření na klamavé obchodní praktiky a ČOI je posoudí jako podnět, který prověří.

Související

Více souvisejících

černý pátek (Black Friday) slevy výprodeje

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy