Češi na napůjčovali další miliardy. Dluhy domácností vzrostly na 1,819 bilionu korun

Dluhy českých domácností u bank a družstevních záložen v srpnu podle České národní banky (ČNB) stouply meziměsíčně o 10,1 miliardy na 1,819 bilionu korun. Meziročně byly vyšší o 106,4 miliardy korun. Také zadlužení nefinančních podniků vzrostlo, v srpnu dosáhlo 1,168 bilionu korun. Meziměsíčně bylo vyšší o 9,4 miliardy korun a oproti loňskému srpnu stouplo o 23,5 miliardy korun.

Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila ČNB.

Dluhy domácností rostou nepřetržitě od února 2016. Lidé si půjčují zejména na bydlení. Úvěry na bydlení dlouhodobě tvoří více než tři čtvrtiny dluhů domácností. Tyto úvěry v srpnu činily zhruba 1,39 bilionu korun a meziměsíčně se zvýšily o 0,6 procenta. Spotřebitelské úvěry dosáhly ke konci srpna 264 miliard Kč a meziměsíčně narostly o 0,3 procenta, uvádí komentář centrální banky.

Zadlužení firem má kolísavý vývoj. Meziměsíčně stouplo v lednu, březnu, dubnu a srpnu. Naopak v únoru, květnu, červnu a červenci klesalo. Z úvěrů poskytnutých nefinančním podnikům v ČR podle původní doby splatnosti mají nejvýznamnější podíl dlouhodobé úvěry. V srpnu jejich objem dosáhl podle ČNB 656 miliard Kč a stejně jako v předchozích měsících na ně připadalo 57 procent z celkového objemu úvěrů poskytnutých tomuto sektoru.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.

Související

Česká národní banka

Dluhy českých domácností u bank v únoru stouply na 2,154 bilionu

Dluhy českých domácností u bank v únoru meziměsíčně stouply o 4,5 miliardy na 2,154 bilionu korun. Zadlužení firem kleslo o 6,9 miliardy na 1,258 bilionu korun. Meziročně byly dluhy domácností vyšší zhruba o 81,6 miliardy korun a dluhy firem stouply o 5,3 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes na webu zveřejnila Česká národní banka (ČNB).
CZK Komentář

Rekordní zadlužení českých domácností se před Vánoci ještě prohloubí. Zbytečně

Když si člověk dá tu práci a projde si ve „virtuálním prostoru“ informace o tom, jak se Češi chovají v nejrůznějších situacích zjistí, že: Češi chtějí od státu co nejvyšší důchod, nebo ‒ Češi nemají na vlastní bydlení, chtějí, aby jim stát pomohl. Konec konců ani události z posledních týdnů neukazují jinou společnost. Ale tím se neříká, že by „stát“ neměl lidem pomáhat. Jenže možná i kvůli přístupu lidí ke všem těm potížím zřejmě nikoho nepřekvapí zpráva o tom, jak místní obyvatelé přistupují k vlastním dluhům.

Více souvisejících

Dluhy domácností ČNB Ekonomika dluhy firmy

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy