ČOI kontroluje prodejce pyrotechniky. Na petardy v národních parcích zapomeňte

Až do konce roku kontrolují inspektoři z České obchodní inspekce (ČOI) po celé zemi prodejce zábavní pyrotechniky. Soustředí se na ty, kteří už v minulosti porušili zákony, anebo kontrolují i na základě podání podnětu od spotřebitelů. Zábavní pyrotechnika se nesmí používat ve všech čtyřech národních parcích v Česku. Platí to i pro obce, které se tam nacházejí, a místní hotely. Za porušení hrozí od správy NP pokuty až do deseti tisíc korun.

"Kontroly (u prodejců) probíhají až dokonce roku, plánovány jsou z úrovně krajských inspektorátů a na základě vlastního zjištění. Přesný počet kontrol nejsme schopni odhadnout," uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Na konci loňského roku inspektoři z ČOI zjistili nedostatky při 29 procentech kontrol nabídky, prodeje a skladování pyrotechniky v kamenných obchodech. Inspekce provedla 127 kontrol a zakázala prodej 924 kusů zábavní pyrotechniky v hodnotě téměř 300.000 korun. Nabídka a prodej se však ve stále větší míře přesouvá na internet.

"Výsledky těchto kontrol budou známy v měsíci únoru či březnu (příštího roku). ČOI dává přednost aktivnímu výkonu kontroly před statistikou, nyní jsou inspektoři v terénu a kontroly provádějí, statistiku vykazují následně po kontrolách," dodal Fröhlich.

Podle nového průzkumu agentury Nielsen Admosphere pro úvěrovou společnost Profi Credit utratí letos Češi za nákup zábavní pyrotechniky a dekorací zhruba 470 korun, o 40 korun více než loni.

Oslavy příchodu Nového roku se musejí opět obejít bez zábavní pyrotechniky například ve všech čtyřech tuzemských národních parcích - NP Šumava, NP Podyjí, NP České Švýcarsko a Krkonošském národním parku. Zakazuje to od června 2017 zákon o ochraně přírody a krajiny. Podle ministerstva životního prostředí (MŽP) má opatření umožnit, aby se zachoval klid pro divoká zvířata v nejcennějších částech země.

"Pro divoká zvířata je používání zábavní pyrotechniky, které doprovází hlasité výbuchy a ostré světelné efekty, velmi stresující. Při útěku, většinou noční krajinou, tak vydávají velkou spoustu potřebné energie a také jim hrozí zranění," uvedl už dříve mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Všechny národní parky vydaly s MŽP informační plakát v několika jazykových mutacích, který distribuovaly do informačních a návštěvnických středisek národních parků, místních hotelů, penzionů a na sociální sítě.

Zábavní pyrotechnika se řadí do kategorií F1 až F4 podle stupně nebezpečí a úrovně hluku. Zatímco výrobky zařazené do F1 představují velmi malé nebezpečí, s výrobky kategorie F4 mohou manipulovat jen lidé s odbornou způsobilostí.

Související

Více souvisejících

pyrotechnika čoi Národní park Podýjí České Śvýcarsko Krkonoše Ohňostroje Silvestr Česká republika

Aktuálně se děje

před 57 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Neapol zasáhlo nejsilnější zemětřesení za 40 let. Itálie upravuje plány evakuace

Italskou Neapol v pondělí večer zasáhlo zemětřesení o síle 4,4 stupně. Podle italských médií šlo o nejsilnější otřesy v oblasti za posledních 40 letech. Způsobily mírné škody v Neapoli i v epicentru, jímž bylo město Pozzuoli. Evidovány jsou praskliny ve zdech či spadlé římsy, uvedl mluvčí hasičů pro CNN. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy