ČOI ukládá při nouzovém stavu méně pokut

Česká obchodní inspekce (ČOI) v jižních Čechách a na Vysočině vybrala v loňském roce na pokutách deset milionů korun, meziročně o 200.000 Kč méně. Uložila 1711 pokut. Inspektoři udělali loni 3751 kontrol, chyby našli ve 42 procentech případů, stejně jako v roce 2018. Nedostatky objevila inspekce téměř u všech kontrol internetového obchodování. Vyplývá to z porovnání výročních zpráv ČOI.

Kvůli šíření koronaviru kontroluje poslední týdny inspekce víc elektronických obchodů, jichž v návaznosti na vládou omezené prodeje přibylo. ČOI také za nouzového stavu dává podnikatelům méně pokut a víc využívá napomenutí. ČTK to dnes řekla ředitelka inspektorátu ČOI pro Jihočeský kraj a Vysočinu Martina Střihavková.

Inspekce loni udělala 103 kontrol internetového obchodování, u 101 z nich našla chyby. "Je to velké procento zjištění, ale primárně si vybíráme e-shopy, kde je velké podezření na porušení zákona, můžeme si dopředu zkontrolovat obchodní podmínky. A nejenom tím, jak jsou oblíbené, ale i v souvislosti s pandemií, kdy vznikají nové, budou letos naše kontroly víc zaměřené na e-shopy," řekla ředitelka.

V souvislosti s omezeními kvůli nemoci covid-19 pomáhá ČOI policii kontrolovat, jak se dodržuje zákaz prodeje v maloobchodu. Inspekce stále dostává podněty od lidí, například na špatné účtování. Beze změn pokračují kontroly zaměřené na bezpečnost výrobků. "Jsme si vědomi nouzového stavu, kdy jsou podmínky pro podnikatele velmi omezené, a tomu přizpůsobujeme případné sankce, velmi využíváme napomenutí," řekla Střihavková.

V roce 2019 udělala ČOI meziročně téměř o 800 kontrol méně. Devětkrát prověřila tržnice ve Strážném či Vyšším Brodě, pokaždé našla chyby. Tyto velké tržnice u hranic kontroluje opakovaně.

"Tam, kde jsme přesvědčeni, že se nachází padělky, a kontrolovaná osoba nám stánek nebo sklad nezpřístupní, využíváme zámečníka. Účinnost se díky tomu výrazně zvýšila: dokud mohli trhovci zavřít, když nás viděli, často jsme vyšli naprázdno," řekla ředitelka.

Společně se živnostenským úřadem absolvovala ČOI loni 60 kontrol, v polovině případů zjistila nedostatky. Stejné procento chyb objevili loni inspektoři i při 283 kontrolách hraček. Na agrosalonu Země živitelka porušilo zákon 65 procent z 20 kontrolovaných prodejců.

ČOI loni prověřila i dvě lanová centra. Jedno bylo na Vysočině, kde se zranilo dítě, to vyhovělo. Ve druhém, na Šumavě, ČOI kromě jiného zjistila, že v lanovém parku byly překážky, kvůli kterým hrozilo vážné zranění nebo i smrt, kdyby dítě spadlo. Provozovatelům dala ČOI dočasný zákaz, uložila sankci. Lanové centrum pak chyby odstranilo.

Související

Česká obchodní inspekce (ČOI)

Jsou ceny cukru v pořádku? ČOI provedla kontroly v obchodech

Kontrola České obchodní inspekce (ČOI) na základě podnětu ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) kvůli cenám cukru v maloobchodním řetězci zatím nenasvědčuje porušení zákona v dozorové kompetenci ČOI. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Kontrola ještě nebyla ukončena. Inspekce uvedla, že případné klamavé obchodní praktiky týkající se potravin dozoruje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), kterou s podnětem seznámila.

Více souvisejících

čoi e-shopy Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy