Continental Barum vyrobil méně pneumatik, než plánoval. Odbyt je kvůli koronakrizi slabší

Otrokovický výrobce pneumatik Continental Barum vyrobil letos zhruba 16,56 milionu plášťů pro osobní vozy, což je o 3,5 milionu méně, než původně plánoval. Na poklesu výroby se podepsala podle zástupců společnosti pandemie koronaviru - na jaře byl menší odbyt, na podzim se firma potýkala s nedostatkem pracovníků.

Pokles byl i u výroby pneumatik pro nákladní auta, nebyl ale tak značný. Podnik jich vyrobil téměř 1,3 milionu oproti původně plánovaným 1,5 milionu, informovala dnes ČTK mluvčí společnosti Regina Feiferlíková.

"Letošní pandemie nemoci covid-19 zcela změnila plánovaný vývoj výhledu výrob a z důvodu ztráty odbytu nemohlo dojít k výrobě všech plánovaných plášťů ve všech výrobních segmentech. Jarní vlna téměř zastavila výrobu osobních plášťů. Přitom virus samotný se zaměstnanců tehdy téměř nedotknul. Na podzim byla situace odlišná, neboť poptávka dovolovala jet výrobě naplno, ale výrobní provozy se potýkaly s vyšší nemocností a absencí, a to nejen související s covidem-19," uvedla mluvčí.

Pro letošní rok měla firma v plánu vyrobit více než 20 milionů osobních plášťů. Celkově za celý kalendářní rok vyrobila přes 16,56 milionu osobních pneumatik. "Pro příští rok je momentálně naplánováno vyrobit 19 milionů osobních a vysokorychlostních plášťů," uvedla Feiferlíková.

Nepravidelné odstávky se dotkly i výroby nákladních a industriálních plášťů, také tam byla výroba nucena střídavě zastavovat a znovu se rozjížděla. Oproti původnímu plánu se vyrobilo o 14 procent nákladních plášťů méně a u industriálních o 19 procent, což v konečném důsledku nejsou podle mluvčí společnosti tak velká čísla. "V kategorii nákladních plášťů se celkem vyrobilo téměř 1,3 milionu kusů oproti původně 1,5 milionu plánovaných. Pro rok 2021 je plánováno vyrobit 1,5 milionu nákladních pneumatik, stejně jako tomu bylo pro tento rok. Původně bylo letos plánováno vyrobit 159.000 industriálních pneumatik. Ve finále to bylo o skoro 30.000 méně a pro příští rok je plánováno vyrobit 137.000 těchto speciálních a průmyslových plášťů," dodala mluvčí.

Koronavirová krize se dotkla i výroby vulkanizačních forem. Z plánovaného počtu 1300 vulkanizačních forem pro osobní pláště jich bylo vyrobeno pouze 1125 kusů. V podobném poměru poklesla i výroba lamel a modelů. Tuto část výrobního závodu čekají příští rok velké investice. "V roce 2021 nás čeká zahájení rekonstrukce naší hlavní budovy a přestěhování výroby modelů do haly vedlejší. To vše za plného provozu a standardního plnění našich činností či úkolů," uvedl ředitel Výroby forem Continental Ladislav Velič.

Společnost je největším zaměstnavatelem ve Zlínském kraji, pracuje v ní zhruba 5200 lidí. Continental Barum měl loni podobně jako o rok dříve tržby 55,8 miliardy korun. Zisk po zdanění klesl o 18 procent na 2,5 miliardy korun. Společnost je od roku 1993 součástí koncernu Continental.

Související

Letní pneumatiky

Dnes končí povinnost mít zimní pneumatiky, řidiči by ale zatím přezouvat neměli

Motoristům dnes končí povinnost mít na autě zimní pneumatiky. Podle Besip by však řidiči neměli přezutí na letní gumy, které mají jiné vlastnosti než ty zimní, zbytečně uspěchat. Stále totiž přetrvává riziko mrazů, které by mohly motoristy na silnicích překvapit. Vhodná doba pro přechod na letní pneumatiky je podle expertů v případě dlouhodobých teplot nad sedm stupňů. V takovém případě by zase řidiči neměli otálet s přezutím auta. Dnes o tom informoval Besip.

Více souvisejících

pneumatiky Continental Barum Ekonomika otrokovice auto

Aktuálně se děje

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

včera

včera

včera

včera

včera

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy