Covid-19 dopadl na trh s cigaretami. Vláda o měsíc prodloužila stahování starších kolků

Prodejci cigaret budou moci stahovat starší cigarety z trhu do konce června, termín se tak prodlouží o měsíc. Nebudou je ale moci prodávat, uvedlo dnes na dotaz ČTK ministerstvo financí. Návrh dnes podle jeho mluvčího Jakuba Vintrlíka schválila vláda.

O prodloužení doby na prodej alespoň o tři měsíce po opětovném otevření hranic žádaly tabákové společnosti, podle kterých kvůli vládou schváleným opatřením proti šíření koronaviru nejde zásoby vyprodat. Za cigarety se staršími kolky se platila nižší daň, jsou tak levnější.

Na vládě prošel i můj další návrh, který prodlužuje lhůtu pro stažení cigaret se starým kolkem o 1 měsíc do konce června. Prodej těchto cigaret se ale neprodlužuje, úplný náběh nových sazeb spotřební daně ponecháváme na 1. června.

— Alena Schillerová (@alenaschillerov) April 9, 2020

"Správci daně bude současně poskytnut větší prostor pro provedení navazujících kroků, zejména pak vlastní likvidace cigaret stažených z oběhu. Jedná se o vstřícný krok, který by měl pomoci všem dotčeným subjektům," uvedl Vintrlík s odkazem na situaci kolem koronaviru. Podle něj bude dnes schválený návrh předložený Parlamentu.

Podle studie společnosti British American Tobacco (BAT) uzavření hranic mezi Českem a Německem a Rakouskem prakticky zrušilo příhraniční obchod s tabákem. Na 500 prodejen tabáku v příhraničí již muselo zavřít. Příhraniční obchod podle firmy představuje až 30 procent domácího trhu, což bude pro státní rozpočet znamenat ztrátu 1,8 miliardy korun měsíčně. Další ranou pro koncové prodejce jako trafiky bude podle firmy to, že nestihnou prodat, jak zatím legislativa stanoví, do konce května výrobky s nižší daní.

Kvůli nařízení vlády, i přestože mají trafiky výjimku, bylo podle firmy zavřeno 12.000 provozoven, které prodávaly tabákové výrobky. Mnoho z nich má, jak BAT uvádí, výraznou zásobu starších výrobků s nižší daní.

Vláda tím tabákovým společnostem v doprodejích nepomohla. Jak ale dříve uvedl ředitel komunikace Japan Tobacco International v ČR Jiří Hauptmann, problémem bylo právě i stahování cigaret, dovozci a vývozci cigaret tuto povinnost nemají, dopadá tak znovu na trafiky. "Stahování probíhá na základě dohody s výrobci a dovozci do značné míry pomocí jejich personálu, případně ve spolupráci s velkoobchodem," dodal.

To se ale podle něj v současnosti kvůli chorobě neděje, obchodní zástupci maloobchod prakticky nenavštěvují, pracují z domova. Kvůli přísnějším kontrolám sledovatelnosti tabákových výrobků je navíc stahování náročnější než v minulosti. Dnešní vládní rozhodnutí BAT uvítala, byla by ale radši i za možnost doprodeje. Kdyby k prodloužení nedošlo, podle ředitele komunikace Tomáše Tesaře by se musely začít stahovat výrobky už nyní.

Související

Kouření, ilustrační fotografie

Cigarety a alkohol zdražují. Konsolidační balíček se dotkne i hazardu

Od dnešního dne dochází ke snížení limitu pro osvobození příjmů z hazardních her z aktuálních 1 mil. Kč na 50 000 Kč. Tato změna se bude vztahovat na výhry, které podléhají dani vybírané srážkou nebo jsou zahrnuty do dílčího základu daně. Konsolidační balíček se dotkne také trhu s tabákem a alkoholem.

Více souvisejících

cigarety Vláda ČR Ministerstvo financí Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy