E-shop pro dálniční známky: Jaký bude osud sporné zakázky? Prověřování finišuje

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) zřejmě v pátek při nástupu do čela ministerstva dopravy oznámí, jaký bude další osud sporné zakázky na IT systém k elektronickým dálničním známkám. Okolnosti zakázky prověřují odborníci a už jsou s prací téměř hotovi, řekl dnes Havlíček ČTK a České televizi na kongresu Samoška v Olomouci.

"V posledních dnech jednáme takřka denně a řešení máme prakticky už hotové. Jenom dnes musíme domluvit i s ohledem řekněme na všechny právní náležitosti, kdy a jakým způsobem to prezentujeme. Pravděpodobně to všechno sdělíme v pátek dopoledne v rámci mého nástupu na úřad (MPO)," uvedl Havlíček.

Zakázkou se zabývají týmy odborníků, které se podle Havlíčka snaží zjistit její faktický stav. "Abychom skutečně mohli dát nějaký ucelený závěr, kterému se už dnes blížíme a troufám si tvrdit, že v pátek bychom ho mohli zveřejnit," dodal Havlíček.

Zakázku na dodávku a provoz IT systému k elektronickým dálničním známkám, který bude zahrnovat mimo jiné e-shop či mobilní aplikaci, dostala společnost Asseco Central Europe za 401 milionů korun bez DPH. Kritikům se však nelíbí cena zakázky ani způsob zadání.

SFDI pro zakázku nevyhlásilo otevřenou soutěž, ale kvůli požadavkům zpravodajských a bezpečnostních služeb byla vedena v utajovaném režimu. Ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) Zbyněk Hořelica řekl, že fond oslovil pět vytipovaných firem, které splňovaly podmínky, a vybral nabídku s nejnižší cenou.

Podnikatel v informačních technologiích Tomáš Vondráček po pondělní schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) novinářům řekl, že stát se pokusí zakázku na informační systém a e-shop pro elektronické dálniční známky zrušit, případně výrazně zredukovat. Zakázka by měla být rozdělena tak, aby se stát věnoval jen tomu, co je důležité z hlediska bezpečnosti a provozu kamerového systému. Servisy směřující k občanům by měl přenechat třetím stranám.

Hořelicu i prvního náměstka ministra dopravy Tomáše Čočka v pondělí vyzval k odstoupení premiér Babiš. Podle něj byla zakázka špatně zorganizovaná a měla by být zrušena. Kvůli zakázce Babiš odvolal ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO), kterého nahradí právě Havlíček.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Karel Havlíček Ministerstvo dopravy dálniční známky veřejné zakázky

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 55 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fico na výročí konce války spílal "slabé" EU. Po Bruselu chce mírový plán

Konec druhé světové války si dnes připomínají také na Slovensku. Slova se chopila současná politická reprezentace v čele s premiérem Robertem Ficem (Smer-SD), který se pustil do kritiky Evropské unie. Ta je podle jeho slov slabá, když nedokáže nabídnout mírový plán pro konflikt na Ukrajině. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy