Explosia skončila loni s předběžnou ztrátou asi 100 milionů korun

Výrobce výbušnin a střeliva společnost Explosia Pardubice měla podle předběžných výsledků minulý rok tržby asi 750 milionů korun. Hospodaření skončilo s předběžnou ztrátou kolem 100 milionů korun, řekl ČTK mluvčí firmy Martin Vencl. V roce 2018 společnost utržila za vlastní výrobky a služby 990 milionů korun, zdaněný zisk činil téměř 33 milionu korun.

"Jedním důvodem byl celosvětový pokles trhu sférických prachů, které vyrábíme. Ve Spojených státech začal už před dvěma lety. Druhým bylo přesunutí dodávky velkorážové munice na rok 2020," uvedl Vencl. Podle něj se dodávka v řádu stamilionů uskuteční letos a v letech následujících. Tento rok chce firma dosáhnout tržeb kolem miliardy korun a zisku asi 30 milionů korun.

Loni v listopadu způsobil požár a výbuch v budově, v níž se suší střelný prach, škodu 3,7 milionu korun. Jeden člověk kvůli popáleninám zemřel, tři byli zraněni. Na výrobě se neštěstí neprojevilo, společnost provozuje druhou sušárnu, která provoz nahradila.

Většinu produkce Explosia vyváží. Výrobky dodává hlavně firmám z trhavinářského a střelivinářského odvětví. Ve světě je známá hlavně kvůli trhavině Semtex, která se na tržbách podílí jen okrajově.

Firma Explosia existuje od roku 1920. Novodobým vlastníkem byla skupina Agrofert, od roku 2002 společnost stoprocentně vlastní stát, akcie drží ministerstvo průmyslu a obchodu. Její součástí je Výzkumný ústav průmyslové chemie.

Související

předseda představenstva a majitel CSG

Majitel CSG Strnad nabízí vládě investici do státní muničky Explosia

Majitel strojírensko-zbrojařského holdingu Czechoslovak Group (CSG) Michal Strnad nabízí vládě, že bude investovat do státem vlastněného výrobce výbušnin Explosia, případně do něj kapitálově vstoupí. Jako důvod uvádí nespokojenost s tím, jak munička plní zakázky. S odvoláním na dopis, který Strnad poslal premiérovi a vybraným ministrům, o tom dnes informoval deník E15. Mluvčí Explosie deníku řekl, že firma o spojení se strategickým partnerem neuvažuje. Údajné problémy s kvalitou výrobků odmítl.
firmy

Explosia skončila loni se ztrátou 129 milionů, klesá zájem o sférické prachy

Výrobce výbušnin a střeliva společnost Explosia Pardubice skončila loni se ztrátou 129 milionů korun. Rok předtím vytvořila zisk po zdanění téměř 33 milionu korun. Tržby z prodeje vlastních výrobků a služeb se meziročně snížily z 973 milionů korun na zhruba 717 milionů korun, zjistila ČTK z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin.

Více souvisejících

Explosia Ekonomika pardubice

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy