Exportérům má s dopady války na Ukrajině pomoci program státních záruk

Exportérům má s dopady války na Ukrajině pomoci program státních záruk. Za investiční úvěry nebo půjčky na pracovní kapitál by měl ručit stát prostřednictvím Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Na záruky má být vyčleněno až zhruba 6,25 miliardy korun. Sněmovna to dnes na žádost vlády schválila zrychleně, aby záruky mohly být poskytnuty co nejrychleji, řekl poslancům vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Zrychlené projednávání podpořila výslovně i opoziční ANO, žádný z poslanců úpravy nenavrhl. Návrh, pro jehož přijetí hlasovalo 120 ze 131 přítomných poslanců a zbývající se zdrželi, nyní dostane k projednání Senát, který by se jím mohl zabývat na schůzi za dva týdny.

Zavedení tohoto typu podpory umožňuje dočasný krizový rámec, který přijala Evropská komise na konci března. Záruky má přinést novela o pojišťování a financování vývozu se státní podporou, kterou připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Navrhlo do nového fondu exportní pojišťovny vložit ze státního rozpočtu vložit půl miliardy korun, což by mělo stačit k poskytnutí záruk ve zhruba šestimiliardové výši.

Dočasný krizový rámec povoluje poskytnutí záruk zatím jen do konce letošního roku. Výjimku mají záruky například na urychlení zavádění energie z obnovitelných zdrojů nebo podpora na dekarbonizaci průmyslových výrobních procesů přes elektrifikaci a využití vodíku z obnovitelných zdrojů. Pro ty je platnost do 30. června příštího roku.

Záruční program bude obdobou dříve spuštěného titulu COVID plus. Ten vznikl na podporu velkých exportně zaměřených firem v důsledku pandemie koronaviru. Program byl schválen v březnu 2020, zájemci mohli o podporu žádat do konce loňského roku. EGAP v jeho rámci poskytla podle vládních dokumentů 110 záruk za zhruba 18,1 miliardy korun.

Legislativní úprava má současně umožnit rozšíření produktů EGAP a České exportní banky (ČEB) o podporu podniků zaměřených na vývoz. "To je prvek, po kterém dlouhodobě voláme, aby podpora státu byla cílena komplexně, a ne pouze na konkrétní exportní kontrakty. A vytvářela tak pro české firmy podnikatelské prostředí podobné tomu, jaké mají k dispozici srovnatelné země EU," uvedl dříve ředitel sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy ČR Lukáš Martin.

Související

Více souvisejících

dovoz a vývoz

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy