Hotely i restaurace loni čelily výrazným ztrátám, podle asociace schází pomoc státu

Obsazenost ubytovacích zařízení v Praze loni podle Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) dosáhla 26 procent proti roku 2019, kdy činila zhruba 80 procent. Podobné to bylo také v ostatních městech České republiky. Tržby na pokoj klesly o 75 procent na 18 eur (asi 441 Kč) za noc.

Restauratéři v uplynulém roce utržili ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 zhruba o 50 procent méně. Nejkritičtější byl začátek a závěr roku, kdy propad tržeb činil až 80 procent. Výsledky ovlivnila hlavně vládní protiepidemická opatření včetně omezení příjezdu zahraničních návštěvníků. Podnikatelům schází pomoc státu, noví ministři se k náhradám dosud jasně nevyjádřili. AHR to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Ze sousedních zemí vyšší obsazenost vykázaly ubytovací provozy ve Vídni, kde činila 29 procent, v Budapešti byla 31 procent a v Berlíně dosáhla 38 procent. Data vyplývají z pravidelné zprávy STR Global, kterou AHR vydává pro své členy.

V porovnání s městským ubytováním se v ČR lépe dařilo horským hotelům. Předběžný průzkum AHR ukázal, že by v nich obsazenost za loňský rok mohla být mezi 30 a 35 procenty. I v tomto případě měly významný negativní vliv restrikce v prvním čtvrtletí a na konci roku, kdy za běžných okolní bývá většina ubytovacích provozů v hlavní sezoně plná.

Podnikatelé v hotelnictví a gastronomii nadále čelí omezením. Služeb mohou až na výjimky využít jen lidé, kteří se prokážou dokladem o dokončeném očkování nebo prodělání nemoci covid-19 v posledním půl roce. V restauracích může u jednoho stolu sedět nejvýše šest hostů. Zastavení možnosti čerpání příspěvku B z programu Antivirus na podporu zaměstnanosti od ledna letošního roku může podle AHR způsobit další propouštění. Pokud vláda vyplácení neobnoví nebo nespustí kurzarbeit stavy zaměstnanců mohou klesnout o dalších 30 procent.

"Dosud se pouze dozvídáme z médií názor ministra průmyslu a obchodu, že za dva roky se měli podnikatelé přizpůsobit situaci. Je přitom zcela zřejmé, že pokud jakýkoliv podnikatelský model je dva roky omezován tak, že mu dlouhodobě klesnou tržby o 50 procent a více, přičemž jen fixní náklady tvoří ve službách 60 až 70 procent, pak musí po celou dobu své podniky dotovat. To vše za situace neúměrně rostoucích nákladů na energie a další služby," řekl prezident AHR Václav Stárek. Doplnil, že krachy podnikatelů dopadnou také na zaměstnance, zajištění služeb v regionech a životní úroveň jejich obyvatel. Znemožní se i jakékoliv oživení oboru, které si vláda dala do programového prohlášení.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v úterý večer na twitteru napsal, že předsedové pětikoalice s příslušnými resorty jednají o spuštění dříve připravených programů pomoci COVID 2021 a COVID Nepokryté náklady. O podrobnostech včetně výše podpory by vláda měla rozhodnout v nejbližších dnech, uvedl.

Související

Více souvisejících

Restaurace Hotely

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy