Co zdražilo, či naopak zlevnilo? ČSÚ zveřejnil index cen za červen

Ceny v průmyslu v červnu zpomalily meziroční pokles na 0,3 procenta z květnových 0,9 procenta. Zemědělské ceny se ale snížily o 4,4 procenta, což byl nejhlubší meziroční propad od července 2018. Naopak ceny stavebních prací zrychlily růst na 4,3 procenta a tržní služby pro podniky zdražily o 2,1 procenta. Ceny u výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele. Podle tajemnice Agrární komory ČR Gabriely Dlouhé je pokles cen u zemědělských výrobců spojený s koronavirovou krizí, trh se jen pomalu oživuje.

Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Zatímco vývoj spotřebitelských cen centrální banku netěší, inflace se nachází nad tolerančním pásmem a její jádrová složka byla v červnu dokonce nejvyšší v historii časové řady, ceny v produkční sféře již indikují dezinflační tendence, komentoval čísla analytik Komerční banky Jan Vejmělek. "Data potvrzují náš předpoklad zpomalení spotřebitelské inflace ve druhé polovině roku směrem k inflačnímu cíli centrální banky," dodal. Ten činí dvě procenta.

Pokles zemědělských cen v červnu zrychlil, v květnu se snížily o 2,7 procenta. Na červnovém poklesu se podepsala rostlinná výroba. "Ceny brambor klesly o 26,1 procenta, obilovin přes pět procent a ceny olejnin o téměř tři procenta. Nižší byly též ceny skotu, mléka a jatečných prasat. Růst o téměř 23 procent naopak zaznamenaly ceny ovoce, zeleniny pak o 13,3 procenta," uvedl Jiří Šulc z ČSÚ.

"Ceny brambor klesly o 26,1 %, obilovin přes 5 % a olejnin o téměř 3 %.Nižší byly ceny skotu, mléka a jatečných prasat. Růst o téměř 23 % naopak zaznamenaly ceny ovoce, zeleniny pak o 13,3 %,“ říká Jiří Šulc, vedoucí oddělení statistiky cen zemědělství, stavebnictví a služeb ČSÚ.

— ČSÚ (@statistickyurad) July 17, 2020

Například u ceny zvířat podle Dlouhé v okolních státech EU nefunguje řada jatek, výrobní cena masa na trhu tak kvůli přebytkům klesá. Podle ní jde u vepřového masa o propad v celé Evropské unii, v ČR až o pět korun na kilo. Producenti drůbeže a vajec podle ní řeší naopak zvyšující se náklady na krmné směsi a na pracovní sílu. Podle mluvčího Zemědělského svazu ČR Vladimíra Píchy se ve statistikách projevuje nadhodnocení ceny brambor z doby, kdy se doprodávaly staré brambory. Ceny ovoce a zeleniny jsou podle něj zatím vysoko, protože ještě nenastala hlavní sklizňová sezona. "Ale po sklizni tuzemského ovoce očekáváme také snížení výrobních a doufáme i že i snad spotřebitelských cen," řekl Pícha.

V průmyslu se meziročně snížily především ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny chemických látek a výrobků klesly o 15,6 procenta, těžby a dobývání o 3,6 procenta a obecných kovů a kovodělných výrobků o 1,2 procenta. Naopak stouply ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o osm procent. Ceny v odvětví dopravních prostředků se zvýšily o 3,4 procenta, z toho ceny dílů a příslušenství pro motorová vozidla o 3,6 procenta. V odvětví nábytku a ostatních výrobků zpracovatelského průmyslu ceny vzrostly o 4,7 procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku byly vyšší o 1,7 procenta, z toho zpracovaného a konzervovaného masa a výrobků z masa o 3,2 procenta.

Tržní služby pro podniky byly proti loňskému červnu dražší o 2,1 procenta. Ceny stouply za služby v zaměstnávání o 4,4 procenta, za skladování a podpůrné služby v dopravě o 4,3 procenta a za bezpečnostní a pátrací služby o 4,1 procenta. Ceny za služby v programování byly vyšší o 3,3 procenta a za pojištění o tři procenta. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby byly vyšší o dvě procenta.

Meziměsíčně ceny v průmyslu klesly o 0,1 procenta. Ceny zemědělských výrobců se proti květnu zvýšily o 0,7 procenta a ceny stavebních prací se nezměnily. Kromě průmyslu klesly meziměsíčně také ceny tržních služeb pro podniky, a to o 0,2 procenta.

Související

Více souvisejících

Průmysl zemědělci Ceny zboží Český statistický úřad Ekonomika ceny potravin Brambory Zemědělský svaz ČR

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy