Jan Petrof je pokračovatelem slavné rodinné tradice

Podnikatel Jan Petrof, který se narodil 10. května 1940, je pokračovatelem díla svých předků, kteří se proslavili výrobou klavírů stejnojmenné značky. Podařilo se mu získat zpět minulým režimem znárodněnou rodinnou firmu a postupně ji vrátit na pozici předního evropského výrobce klavírů.

První klavír královéhradeckého výrobce pian Petrof spatřil světlo světa v roce 1864. Postavil ho zakladatel firmy a podnikatelské dynastie Antonín Petrof. Po jeho smrti v roce 1915 v díle pokračovali jeho synové. V roce 1948 byla továrna znárodněna. Do rukou původních vlastníků se začala společnost složitě navracet po roce 1989.

Jan Petrof, který je pravnukem zakladatele rodinné firmy Antonína Petrofa, vystudoval střední stavební průmyslovou školu a později při zaměstnání Vysokou školu ekonomickou. Po roce 1989 Jan Petrof, jeden ze šesti dědiců původního podniku, předložil jako jediný privatizační projekt. V roce 1991 zaujal místo obchodního ředitele firmy Petrof a téměř osm let mu trvalo, než plně ovládl celou firmu.

V restituci rodině Petrofů stát vrátil pouhá čtyři procenta firmy, zbytek musela koupit. Plně do rukou Petrofů přešla továrna až v roce 2001. V roce 2004 na postu prezidenta a jednatele firmy Jana Petrofa vystřídala jeho dcera Zuzana Ceralová Petrofová, která firmu vede i v současnosti.

Jan Petrof je nositelem řady ocenění včetně medaile Za zásluhy III. stupně udělenou v roce 2008 tehdejším prezidentem Václavem Klausem. V listopadu 2018 převzal čestný doktorát v oboru management a Zlatou medaili Univerzity Hradec Králové (UHK).

Hradecká firma ročně vyrobí do 2000 nástrojů s logem Petrof, které vyváží do více než 60 zemí světa, nejvíce jich míří do Číny, kde piana a klavíry také vyrábí. Obrat firmy Petrof v loňském roce dosáhl téměř 308 milionů korun.

Jan Petrof Klavír

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy