Jogurtů se více prodá ochucených, obliba bílých roste

Zákazníci více nakupují ochucené jogurty, jejich podíl na trhu činil za rok končící letošním říjnem 57 procent. Jsou dražší než bílé, protože za ně zákazníci zaplatili 62 procent ze sumy utrácené za jogurty, uvádí společnost Nielsen. Za stejné období před dvěma lety se prodávalo ochucených jogurtů ještě více, 61 procent, v přepočtu na peníze tvořily 66 procent trhu.

Obliba bílých jogurtů se tak zvyšuje, což potvrzuje kromě Nielsenu také předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Na zvyšující se spotřebu bílých jogurtů reagují i výrobci, například zařazování bio variant bílých jogurtů do své nabídky. Podle Kopáčka roste každoročně podíl výroby bílých jogurtů o jeden až jeden a půl procentního bodu. Důležité podle něj je, že je lidé nemusí jíst jenom samotné, ale využijí je také do majonéz nebo do salátů.

Častěji se pak prodávají také po Novém roce, když se lidé snaží jíst zdravěji. "Lidé si dávají novoroční předsevzetí, snaží se jíst zdravěji či držet různé diety, výrazně více tedy preferují bílé jogurty. Na jaře a v létě naopak posilují ovocné varianty, na podzim se pak dobře prodávají varianty jako čokoláda," uvedl marketingový manažer mlékárny Hollandia Jan Škoda.

Češi spotřebují za rok v průměru 15 kilogramů jogurtů a zakysaných mléčných výrobků. V Evropě přitom činí průměr na osobu a rok asi 19 kilogramů, uvedl dřív Kopáček. Podle údajů svazu se loni v ČR vyrobilo 130.400 litrů jogurtů.

Související

Evropská Unie

Evropský parlament se dohodl na revizi směrnice o snídani

V poslaneckém shromáždění Evropského parlamentu (EP) bylo ve středu večer dosaženo dohoda ohledně revize takzvané "směrnice o snídani", která má za cíl podpořit spotřebitele v informovaném rozhodování o produktech jako med, ovocné šťávy, džemy či marmelády. 

Více souvisejících

potraviny jídlo biopotraviny Mléko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy