Koronakrize: Polovina menších firem bude muset snižovat náklady, ukázal průzkum

Polovina malých a středních podniků bude muset při opětovném ekonomickém útlumu sáhnout ke snižování nákladů. Nejčastěji se chystají omezit provozní náklady, hned poté přichází na řadu snižování nákladů na zaměstnance. Každá osmá firma se obává, že další restrikce nepřežije. Vyplývá to ze zářijového průzkumu společnosti Lidya mezi 330 podnikateli.

Jarní nouzový stav v ČR velmi citelně zasáhl ekonomiku a řada malých a středních podniků se dostala do problémů. "Zavření obchodů i zastavení sektoru služeb znamenalo likvidační výpadek příjmů pro tisíce firem i živnostníků," uvedl šéf české pobočky společnosti Lidya Libor Vaníček.

Počet přerušených živností za tři čtvrtletí podle dat Bisnode přesáhl 74.000. Podnikání pozastavilo o 35 procent více osob než ve stejném období loňského roku a o 55 procent více než v roce 2018.

Další plošné utlumení ekonomiky neustojí podle průzkumu 12 procent firem a svou činnost budou muset ukončit. Mnohem hůře své vyhlídky přitom hodnotí firmy v Praze a na Moravě, které při dalším omezování skončí v 17 procentech případů.

"Výzkum se dělal v době, kdy již byla opětovně zavedena povinnost nosit ve vnitřních prostorách roušky a je jasné, že aktuálně vyhlášené restrikce omezují dostupnost řady služeb ještě více. Se stoupajícím počtem pozitivně testovaných navíc stoupají obavy spotřebitelů využívat i ty služby, které využívat ještě lze," upozornil Vaníček. Nejistá budoucnost také podle něj omezuje nákupy zbytných produktů.

Zcela bez problémů ekonomická omezení zvládne 34 procent malých a středních podniků, polovina ale pro svou záchranu bude muset přistoupit k nějakým omezením. Řadě firem bude stačit omezit náklady, aniž by omezily zaměstnanost. Pětina musí sáhnout do personální oblasti, což s sebou přinese další ekonomické potíže. Snížení nákladů na zaměstnance vidí Vaníček jako funkční řešení spíše pro firmy mimo Prahu, a to ve 22 procentech, zatímco pražské firmy by ho využily ve 14 procentech případů.

Podle průzkumu budou ale jen čtyři procenta malých a středních podniků řešit situaci půjčkou. "Banky deklarují zpřísněná kritéria pro poskytování půjček, řada firem se tak obává, že by žádostí o úvěr jen ztrácela drahocenný čas. Existuje ale řada jiných možností, jak překlenout kritické období. Nebankovní instituce jsou v poskytování peněz flexibilnější," dodal Vaníček.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy Ekonomika živnostníci

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 44 minutami

před 45 minutami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 10 hodinami

před 16 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

Pohonné hmoty zlevnily. Cena benzinu klesla pod 40 korun za litr

Ceny pohonných hmot navzdory nástupu motoristické sezóny v uplynulých dnech klesaly. Litr benzinu se po necelém měsíci vrátil pod hranici 40 korun, když zlevnil o 21 haléřů na 39,98 Kč za litr. Nafta zlevnila o 34 haléřů na 38,27 Kč za litr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy