Kvůli válce na Ukrajině klesly objednávky pobytů v Česku

V důsledku války na Ukrajině klesl podle některých rezervačních portálů počet objednávek tuzemských pobytů na následující období, nyní je však už patrný opětovný růst. Lidé mají zájem především o termíny v období Velikonoc. Někteří hoteliéři ale dostávají rezervace pouze na nejbližší dny.

Stále tak pokračuje trend způsobený pandemií koronaviru, kdy lidé aktivity ve volném čase kvůli nejistotě z dalšího vývoje plánují na poslední chvíli. Vyplývá to z ankety ČTK mezi zástupci rezervačních portálů a provozovateli hotelových sítí.

Ruská vojska zahájila invazi na Ukrajinu 24. února. Portál Spa.cz tehdy zaznamenal okamžitý pokles zájmu o rezervace pobytů o 25 procent, po několika dnech se poptávka propadla dokonce o třetinu. "Nyní už počet rezervací roste, ale stále je přibližně o 17 procent nižší než před napadením Ukrajiny," řekl dnes ČTK manažer serveru Spa.cz Richard Šipoš. V dubnu má podle něho nejvíce lidí zájem strávit čas mimo domov o velikonočním prodlouženém víkendu. Ve srovnání s předpandemickým rokem 2019 eviduje Spa.cz u velikonočních pobytů dokonce růst zájmu o 14 procent.

Rezervace pobytů na jaro odpovídají na portálu Slevomat období před koronavirovou krizí. "Události jako válka na Ukrajině nebo v minulosti teroristické útoky, případně začátek pandemie, působí na trh šokově, ale jen krátkodobě. To se samozřejmě projeví i na prodejích, v tomto případě však jen v řádu prvních několika dnů. Poté se poptávka vrací na svou obvyklou úroveň," uvedl ředitel Slevomatu Ladislav Veselý.

Nejlépe se podle Veselého prodávají pobyty v období Velikonoc, které po Vánocích a letních prázdninách patří mezi nejvyhledávanější svátky, respektive prodloužené víkendy. Veselý doplnil, že například v Praze se lidé stále ubytují za příznivější ceny než před pandemií. Přetrvává totiž absence zahraničních turistů a velká část hoteliérů se cenami snaží přizpůsobit možnostem domácích hostů.

Síť Orea Hotels & Resorts hodnotí výhled na letošní sezonu z hlediska rezervací zatím pozitivně. Oživení po pandemii je podle generálního ředitele společnosti Gorjana Lazarova znatelné na duben i následující měsíce, a to v městských hotelech i regionech.

Řetězec Czech Inn Hotels sleduje růst zájmu o ubytování především vždy na následující den nebo nejbližší dny. "Chodí nám stovky nových rezervací na následující den," řekl dnes ČTK jednatel firmy Jaroslav Svoboda.

Lidé se v současné době mohou v tuzemských hotelech či penzionech ubytovat bez omezení. Při příjezdu se nemusejí prokázat negativním testem na koronavirus, ve vnitřních prostorách už není povinné ani nošení respirátorů. V případě lázeňských pobytů mohou lidé do konce března využít slevové poukazy v hodnotě 2000 korun na pobyt trvající alespoň šest nocí spojený s minimálně pěti procedurami. Seznam lázní, která vouchery přijímají, lidé naleznou na portálu Kudyznudy.cz. Poukaz si na něm mohou také stáhnout.

Související

Více souvisejících

Hotely

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy