Lockdown restaurací pociťuje Madeta. Ztráty za výrobky pro gastro trh jsou 1,2 milionu denně.

Největší česká mlékárna Madeta čeká kvůli novým koronavirovým omezením pokles tržeb o víc než 25 procent. Ztráty za výrobky pro gastro trh jsou již nyní 1,2 milionu korun denně. Vládní opatření ovlivňují i export. Firma také odložila investice do zpracování trvanlivého mléka v Pelhřimově.

Mlékárna ale čeká, že stejně jako při jarní koronavirové krizi stoupne prodej balených plátkových sýrů. ČTK to dnes řekla mluvčí Madety Marta Faktorová.

Mlékárna s 1500 zaměstnanci předpokládá, že u gastro výrobků určených do jídelen, restaurací či hotelů, bude měsíční propad zhruba 1200 tun. Jsou to litrové smetany, gastro tvarohy, kilogramové pytle strouhaného sýra, pětikilová balení pomazánkového másla nebo mléko ve dvanáctilitrových baleních. U porcovaného zboží, zejména plátkových sýrů, zatím firma skokové nárůsty neeviduje, čeká je ale v příštích týdnech.

Koronavirová omezení ovlivňují i export. "Ve vývozu se nejvíc projevuje omezení jednotlivých států, jako jsou země Arabského poloostrova. Teď vydala prohlášení i Čína, že ze závodů, ve kterých bylo pozitivní testování na covid-19, není možné dovážet. A samozřejmě nás situace omezuje v souvislosti s nástupem lidí na ošetřování člena rodiny nebo karantény," řekla Faktorová.

Ošetřovné (OČR) se teď v Madetě týká asi 30 pracovníků. "Některé zaměstnankyně už ale avizují, že budou muset na OČR nastoupit, protože distanční výuka dětí nefunguje, jak by měla, a výuku dětí v kombinaci s prací nezvládají. Co se týče karantén a pozitivně testovaných, evidujeme zhruba 45 případů, z toho pozitivních je jedna třetina," uvedla mluvčí.

Hlavní letošní investice za 750 milionů Kč, díky níž začne Madeta od prosince vyrábět v nové sýrárně v Plané nad Lužnicí, pokračuje. Musela ale odložit přípravné práce do zpracování trvanlivého mléka v Pelhřimově.

Za dezinfekce, roušky či gumové rukavice dosud mlékárna zaplatila přes dva miliony korun. Stejně jako na jaře pořídila zaměstnancům vitaminové balíčky za 320.000 Kč. "A teď chceme také financovat očkování proti chřipce pro rizikové a stěžejní pracovníky," uvedla mluvčí.

Loni měla Madeta podle předběžných výsledků obrat 5,6 miliardy korun a zisk po zdanění 208 milionů. V roce 2018 byly konsolidované tržby 5,56 miliardy Kč a konsolidovaný zisk po zdanění 179,8 milionu.

Madeta exportuje kolem pětiny produkce. Má čtyři výrobní závody - v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Zpracuje denně 900.000 litrů mléka, z toho 380.000 v Plané. Má 170 dodavatelů, nabízí přes 250 druhů výrobků.

Související

Mléko

Stát vypsal tendr na sušené mléko, chce za něj dát 155 milionů korun

Stát vypsal tendr na dodání, skladování a ochraňování 900 tun odtučněného a 900 tun plnotučného sušeného mléka. Dnes o tom informovala Správa státních hmotných rezerv (SSHR) na svém webu. Zakázky jsou rozděleny na menší po 150 tunách. Přepokládaná cena by měla být 65,88 milionu korun za odtučněné a 88,56 milionu korun za plnotučné mléko.

Více souvisejících

Madeta Restaurace Ekonomika české budějovice

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 59 minutami

před 2 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

"Smrt režimu." Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy