Přechod k jinému operátorovi: Pokuta se má snížit, zkrátí se lhůta pro převod čísla, rozhodli poslanci

Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi se zřejmě sníží a zkrátí se také lhůta pro převod telefonního čísla. Předpokládá to novela o elektronických komunikacích, kterou dnes schválila Sněmovna. Změny by měly vést podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) k větší konkurenci mezi operátory a v konečném důsledku pomoci k poklesu cen. Předlohu ještě musí posoudit Senát a následně podepsat prezident.

Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi klesne podle novely z 20 procent na pět procent z ceny, která jim ještě zbývá do data, kdy smlouva skončí. V případě ukončování smlouvy na dobu určitou by lidé po třech měsících jejího trvání nehradili nic. Doba pro převedení čísla při změně mobilního operátora se zkrátí z deseti dnů zpravidla na dva pracovní dny. Zákazník by při přechodu ke konkurenci také nemusel kontaktovat svého dosavadního operátora.

Hotovo. Dnes schválila Sněmovna ve 3. čtení klíčový návrh MPO na jednodušší přechod zákazníků k jinému operátorovi. Bez poplatků, bez čekání a bez administrativy. Nový režim navíc zahrnuje stejná pravidla i pro všechny OSVČ! Další důležitý krok ke snížení cen za mobilní data.

— Karel Havlíček (@KarelHavlicek_) September 13, 2019

Operátoři se změnou podle svých vyjádření počítali. "T-Mobile v nových tarifech nabízí už bezúvazkovou variantu kontraktu, takže novelou se pro nás nic nemění," řekla ČTK mluvčí Martina Kemrová. Vodafone podle mluvčího Marka Steigera vždy podporoval rychlou a jednoduchou přenositelnost čísel už jejího zavedení v roce 2006. "Stejně tak Vodafone vždy podporoval jednoduchou změnu poskytovatele. Závazkové smlouvy zavedl až v roce 2012, jelikož regulační prostředí tehdy neumožňovalo smlouvy bez závazků udržet," dodal.

Novela bude účinná až od dubna příštího roku místo původně plánovaného ledna 2020. Odklad poslanci podpořili v souvislosti s průtahy v legislativním procesu a s potřebou dát operátorům určitý čas na to, aby se na změny připravili.

Poslanci vesměs poukazovali na to, že již debata o novele podle nich přinesla výhodnější tarify a neomezená mobilní data. "Očekávám, že dojde ke zlevňování ještě před dubnem, troufám si říci ještě před koncem roku," míní Patrik Nacher (ANO), autor nebo spoluautor několika schválených poslaneckých úprav novely.

Podle Vojtěcha Munzara (ODS) novela přinese lepší prostředí pro vstup nového operátora na mobilní trh, zásadní ale budou podle něho podmínky pro tento vstup. Před euforií varoval Leo Luzar (KSČM). Upozornil například na rozdíly mezi tarify pro běžné klienty a neveřejnými výhodnějšími nabídkami pro velké zákazníky.

Sněmovna schválila vládní novelu hlasy 164 ze 165 přítomných poslanců ve znění celkového pozměňovacího návrhu, který ji zpřesňuje. Jde například o identifikaci zákazníka, který o přenos čísla žádá, aby při tom nevznikaly pochyby, a o možnost žádat vrácení nespotřebovaného kreditu na předplacené kartě. Zatímco vrácení nespotřebovaného kreditu by operátor mohl zpoplatnit, u přenesení telefonního čísla by zákon výslovně stanovil, že je bezplatné. Změny ohledně přechodu mezi operátory budou podle Nachera platit i pro živnostníky, pro něž nyní platí přísnější podmínky bez pro ostatní klienty.

Vznikne také kalkulátor, díky němuž by si klienti mohli nezávisle porovnat ceny jednotlivých operátorů. Srovnávací nástroj provozovaný Českým telekomunikačním úřadem by hodnotil také kvalitu služeb. Zákon po sněmovních úpravách ale také zavede sankce za nedodržení evropského nařízení o regulaci ceny za volání a za textové zprávy do zahraničí v rámci Evropské unie.

Související

Více souvisejících

Mobilní operátoři Poslanecká sněmovna Patrik Nacher Vojtěch Munzar (ODS) Karel Havlíček

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy