Nejbohatším Čechem zůstává Kellner, Babiš se v žebříčku propadl

Nejbohatším Čechem zůstává majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner s odhadovaným majetkem v hodnotě 350 miliard korun. Premiér a předseda ANO Andrej Babiš propadl z druhého místa na čtvrté, jeho jmění se proti loňsku snížilo o pět miliard na 70 miliard korun.

Andrej Babiš si pozici v podstatě vyměnil s realitním magnátem Radovanem Vítkem, který zbohatl o 15 miliard, což ho vyneslo s majetkem za 75 miliard korun na druhé místo. Třetí je vlastník KKCG Karel Komárek, který mimo jiné ovládá Sazku. Žebříček dnes zveřejnil Forbes.

Souhrnné jmění podnikatelů, kteří se v žebříčku propracovali do stovky, činí 1,2 bilionu korun.

Z první desítky vypadl bývalý uhlobaron Zdeněk Bakala a nahradil ho finančník Jiří Šmejc, který je minoritním podílníkem splátkové firmy Home Credit a vlastní chorvatskou sázkovou kancelář Super Sport. Žebříček Forbesu se letos rozrostl o 20 nových jmen. Významnou část z nich tvoří byznysmeni, kteří začali z nuly a u zrodu jejich jmění stály moderní technologie.

Patří mezi ně například devětatřicetiletý Martin Hájek, šéf a hlavní majitel společnosti Livesport, která poskytuje nejrychlejší sportovní výsledky nejen do mobilů po celém světě. Jeho jmění Forbes odhaduje na 8,5 miliardy korun a řadí ho na 24. příčku. Do žebříčku poprvé pronikl také zakladatel letenkového vyhledávače Kiwi.com Oliver Dlouhý s majetkem 1,5 miliardy korun, dále zakladatel české webhostingové a CDN služby Zdeněk Cendra (1,8 miliardy) nebo zakladatel srovnávače ePojištění.cz Jan Barta (1,5 miliardy).

Odhad Babišova jmění tvoří podle Forbesu především holding Agrofert a Babiš v žebříčku druhým rokem klesá kvůli stále horším výsledkům podniku, především chemiček vyrábějících průmyslová hnojiva. "Agrofert je zaparkovaný ve dvou svěřenských fondech, Andrej Babiš ale zůstává příjemcem z nich plynoucích benefitů, proto ho do žebříčku stále řadíme," uvedl Forbes.

Nejbohatší ženou v Česku je podle Forbesu Jitka Cechlová Komárková, která s majetkem v hodnotě 4,8 miliardy korun obsadila padesátou příčku. Většinu majetku v minulosti získala při dělení holdingu KKCG rodiny Komárkových. Druhou nejbohatší Češkou je zakladatelka společnosti SIKO koupelny Jaroslava Valová se třemi miliardami na 75. místě žebříčku a spolumajitelka dopravní společnosti ICOM transport Kateřina Kratochvílová na 76. místě.

Související

Více souvisejících

Petr Kellner Andrej Babiš forbes Radovan Vítek Karel Komárek (miliardář)

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy