Obliba svátku svatého Valentýna v ČR roste, muži shání dárek na poslední chvíli

Obliba svátku svatého Valentýna, který připadá na 14. února, u Čechů každým rokem roste. Oslavy plánují více ženy, které také dárky kupují s předstihem. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci. Muži nechávají nákupy na poslední chvíli, zhruba polovina jich podle průzkumu pro řetězec Albert kupuje květiny. V tomto období rostou dále prodeje čokolády, sektů, spodního prádla a pyžam.

Oslava patrona zamilovaných se do střední a východní Evropy dostala po pádu komunismu z anglosaských zemí. V Česku tento svátek podle průzkumů slaví zhruba dvě třetiny lidí.

Prodejny Albert zaznamenávají na Valentýna až o 90 procent vyšší prodeje řezaných květin ve srovnání s běžným dnem. "Mezi nejoblíbenější prodávané květiny patří červené růže, tulipány a lilie. Velmi žádané jsou i tematické hrnkové variace," uvedl mluvčí Jiří Mareček.

Řetězec Kaufland podle jeho mluvčí Renaty Maierl kolem sv. Valentýna prodá až čtyřikrát více květin. Síť květinářství Belles Fleurs k dnešnímu dni zaznamenala meziroční nárůst online objednávek květin na Valentýna o 32 procent. "Oblíbené jsou kytice v červených a růžových tónech. Stále větší oblibě se těší květinové krabičky ve tvaru srdce, do kterých přidáváme různé dárky," uvedla za Belles Fleurs Jana Vyhnalová.

Lidl nabízí mimo jiné od minulého týdne zmrzlinová srdíčka, donuty a koblihy ve tvaru srdce, balení sushi pro dva ve tvaru srdce. Dále má v nabídce spodní prádlo či saténové noční košile, uvedla mluvčí Zuzana Holá.

Ženy podle portálu Slevomat tvoří v tomto období 68 procent kupujících. "Právě ženy chtějí Valentýna slavit a na jejich popud pak muži utrácejí. Průzkumy ukazují, že mnohdy dostanou jasně najevo, co se od nich očekává," řekl ředitel Slevomatu Ladislav Veselý. Mezi nejžádanější kategorie patří podle něj společné masáže či večeře, kromě čokolády rostou prodeje dalších delikates.

"Valentýn jsou takové malé Vánoce. Tržby sice nedosahují úrovně prosince, ale je zde znát nákupní apetit zákazníků a každým rokem se zvyšují," uvedl manažer e-shopu Luxusnipradlo.cz Tomáš Oborný. Ženy podle něj na Valentýna začínají kupovat už v půlce ledna, vedou u nich boxerky a pyžama. "Muži nakupují na poslední chvíli a převládají svůdné košilky, kalhotky a tanga. Oblibu si získává i punčochové zboží," doplnil Oborný.

Pro pánskou módní značku Le Premier je podle jejího ředitele Jakuba Lohniského Valentýn nejsilnějším prodejním obdobím v roce hned po Vánocích. Ženy v internetovém obchodě značky mužům pořizují poukazy na ušití košile na míru, upřesnil.

Cestovní agentura Invia i cestovní kancelář Blue Style zaznamenaly největší zájem o pobyty na Valentýna v Egyptě. Přes Invii tam lidé vyrazí nejčastěji na osm dní do čtyřhvězdičkového hotelu s all inclusive, doplnila mluvčí CA Andrea Řezníčková.

"Druhou nejoblíbenější destinací během Valentýna jsou Spojené arabské emiráty v čele s Dubají," uvedla za CK Blue Style Jana Ondrejechová. Ze vzdálenějších míst je na Valentýna podle ní zájem také o Maledivy, Srí Lanku, Seychely nebo Mauricius.

Klienti Invie si budou svátek zamilovaných užívat také v Itálii a Rakousku, ať už v lyžařských centrech nebo ve městech. "Oblíbené jsou také wellness pobyty v Maďarsku," doplnila Řezníčková.

Romantická dovolená s wellness službami nejlépe v zámeckém hotelu je žádaná také v tuzemsku. "Zákazníci si zvykli připlácet za nadstandardní služby. Tedy nejen za kvalitu ubytování, ale za večeře a procedury navíc, nebo za lahev na pokoj," řekl ředitel Slevomatu Ladislav Veselý. Průměrná útrata za valentýnský víkendový pobyt v tuzemsku je podle něj 3500 korun. "Valentýn se dnes poptávkou po pobytech již vyrovná jiným událostem v průběhu roku jako jsou například Velikonoce. I v tomto případě jsou nárůsty v desítkách procent proti standardnímu období," dodal Veselý.

Související

Více souvisejících

svátek svatého valentýna ženy Muži Obchody zboží Ekonomika Láska, intimnosti, vztahy dovolená češi

Aktuálně se děje

před 21 minutami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

Putin a další 6leté funkční období. Disponuje mimořádnou mocí v Rusku

Za pouhých pár měsíců před dosažením čtvrtstoletí ve funkci, ruský vůdce, na kterého byl vydán mezinárodní zatykač, Vladimir Putin v úterý složí přísahu na kopii ústavy a zahájí další šestileté funkční období prezidenta, které bude opět provázáno s mimořádnou mocí.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy