Počet bankrotů firem i podnikatelů nadále klesá, projevuje se vliv "lex COVID"

V srpnu bylo v Česku vyhlášeno 48 bankrotů obchodních společností, o šest méně než v červenci. Rovněž byl vyhlášeno 517 bankrotů podnikatelů, o 88 méně než v předchozím měsíci. Počet byl nejnižší od června minulého roku, kdy vstoupila v účinnost novela insolvenčního zákona. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau.

Počet návrhů na bankrot obchodních společností v srpnu stoupl o pět na 58. Počet návrhů na bankrot podnikatelů se meziměsíčně snížil o 12 na 558.

"Počet návrhů na bankrot obchodních společností je od května výrazně nižší, než bylo dosud obvyklé. Na bankroty má velký vliv 'lex COVID', který poskytuje ochranu dlužníkům. Mimo jiné stanoví, že soudy nebudou přihlížet k věřitelským insolvenčním návrhům. Tato přechodná lhůta skončila 31. srpna. Od září proto můžeme očekávat růst počtu návrhů na bankrot firem a se zpožděním několika měsíců také růst počtu firemních bankrotů," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

V srpnu bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno v obchodu (12), dále ve zpracovatelském průmyslu (devět) a v dopravě a skladování (sedm). Co se týče krajů, bylo nejvíce firemních bankrotů vyhlášeno v Praze (17) a v Jihomoravském kraji (deset). Žádný firemní bankrot OS nebyl vyhlášen v Olomouckém, Pardubickém a Ústeckém kraji.

Nejvíce podnikatelských bankrotů vyhlášeno v obchodu (117), ve stavebnictví (101) a v ostatních činnostech (70). Co se týče krajů, bylo nejvíce bankrotů podnikatelů vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (70) a v Praze (58). Nejméně jich bylo naopak vyhlášeno v Karlovarském kraji (13) a na Vysočině (16).

V ČR bylo v srpnu vyhlášeno 1281 osobních bankrotů, o 110 méně než v červenci. Jejich počet byl tak nejnižší od června 2019, kdy vstoupila v účinnost novela insolvenčního zákona. Zároveň bylo podáno 1377 návrhů na osobní bankrot, o 166 méně než v předchozím měsíci.

"V srpnu bylo vyhlášeno o 40 procent méně osobních bankrotů než o rok dříve a jejich počet se blížil hodnotám před účinností novely insolvenčního zákona," uvedla Kameníčková.

Nejvíce osobních bankrotů bylo vyhlášeno v srpnu v Moravskoslezském kraji (223), v Ústeckém kraji (158) a v Jihomoravském kraji (154).

Lidé mohou od loňského června nově buď splatit věřitelům za tři roky nejméně 60 procent dluhu, nebo by měli za pět let dorovnat aspoň 30 procent dlužné částky. V prvním případě jde o jakési zrychlené oddlužení, využitelné zejména v případě nižších dluhů. Ve druhém případě je oddlužení splněno, jestliže po dobu pěti let od schválení oddlužení dlužník neporušil svou povinnost vynaložit veškeré úsilí k uspokojení pohledávek svých věřitelů.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Josef Středula

Dálniční známky výrazně zdraží. Živnostníci se bouří, odbory zvažují stávkovou pohotovost

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) vnímá nutnost a povinnost vlády ČR reagovat na neudržitelný stav veřejných financí, respektive deficit státního rozpočtu. Opatření, která dopadají zejména na malé a střední firmy a živnostníky, ale považuje za neefektivní nebo přímo škodlivé a podvazující ekonomický růst. Naopak v návrzích postrádá prorůstová opatření a skutečné a zásadní zjednodušené celého podnikatelského prostředí. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula řekl, že zváží stávkovou pohotovost.

Více souvisejících

podnikatelé bankrot firmy Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy