Podnikatelé chtějí kromě odkladu i nižší odvody

Představitelé podnikatelských svazů i Komory daňových poradců chtějí, aby stát podnikatelům nejen odložil, ale také snížil odvody sociálního pojistného. Návrh na odklad odvodu pojistného, který v pátek schválila vláda, je podle nich nedostatečný.

S návrhem na snížení i odklad plateb se dnes na premiéra Andreje Babiše (ANO), ministryni práce Janu Maláčovou (ČSSD) i předsedy sněmovních poslaneckých klubů obrátili zástupci Hospodářské komory, Svazu obchodu a cestovního ruchu, Asociace malých a středních podniků a živnostníků a Komory daňových poradců.

Vláda návrh předložila do Sněmovny, která by ho měla v nejbližší době schvalovat v režimu legislativní nouze. Zástupci podnikatelů v dopise uvádějí, že se chtějí zapojit do diskuse o podobě připravovaného zákona.

Vládní návrh počítá s tím, že firmy by si mohly odložit sociální odvody za květen až červenec. Za odklad by platily pětinu obvyklého penále. Vše by pak musely uhradit do 20. října. Sociální odvody zahrnují nemocenské a důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Z vybraných peněz se platí třeba důchody či mateřská. Zaměstnavatel odvádí z pracovníkova výdělku 24,8 procenta, zaměstnanec pak platí dalších 6,5 procenta.

"Samotné odložení plateb nic neřeší, protože to znamená, že ten problém, který je nyní, se přesune na podzim, a navíc se vystupňuje. Firmy budou muset v rámci jednoho měsíce zaplatit běžné i odložené odvody," řekl ČTK vedoucí sekce správy daní a poplatků Komor daňových poradců Tomáš Hajdušek. "Aby ta pomoc byla skutečně efektivní, musí dojít nejen k delšímu odložení odvodů, ale i k jejich snížení," dodal.

"Vládní návrh neodpovídá vládou slibované skutečně rychlé a efektivní pomoci firmám za účelem zachování pracovních míst a nekoresponduje s ujištěním, že pro vládu je důležité udržet firmy při životě," doplnil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Zástupci podnikatelů a daňoví poradci navrhují, aby se u všech zaměstnavatelů v podnikatelské sféře snížil odvod pojistného za zaměstnavatele o 20 procent, a to za květen a červen. U zaměstnavatelů zasažených krizí by se jejich odvod snížil za uvedené měsíce až o 80 procent, za červenec a srpen by měl být nižší o 40 procent. Odvod pojistného za květen a červen chtějí posunout do 20. prosince a za červenec a srpen až do 20. února příštího roku.

Související

Ministerstvo životního prostředí

Hospodářské komoře vadí vládní návrh. Po poslancích chce pozměňovací návrhy

Hospodářská komora nesouhlasí s nově navrženými administrativně právními překážkami vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, v níž Ministerstvo životního prostředí prosazuje na půdě první a druhé bonity plošný zákaz výstavby nových distribučních skladů, obchodních center nebo solárních parků přesahujících rozlohu jednoho hektaru, aktuálně projednávají poslanci v prvním čtení.
Tomáš Prouza, zakladatel webu penize.cz

Zaměstnavatelé plánují omezit zaměstnanecké benefity, hlavně ty méně rozšířené

V reakci na konsolidační balíček dvě pětiny zaměstnavatelů sníží výši poskytovaných zaměstnaneckých benefitů nebo omezí jejich počet. Omezovat se budou hlavně víceúčelové programy a méně rozšířené benefity, jako jsou finanční příspěvky při výročích, odchodu do důchodu nebo svatbě, ale i různé vzdělávací programy. Vyplývá to ze šetření, které mezi podniky napříč obory a regiony realizovala Hospodářská komora. Ta má také obavu, aby omezováním benefitů v podnicích nebyl ohrožen rozvoj tzv. zdravotních benefitů, které díky své preventivní funkci dosud přispívaly ke snižování nákladů zdravotního systému.

Více souvisejících

hospodářská komora Vláda ČR sociální a zdravotní pojištění Jana Maláčová (ČSSD) Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 36 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy