Přechod na DVB-T2: Velkou část ČR čeká změna ve středu před půlnocí

Komerční televizní stanice vypnou ve středu před půlnocí pozemní digitální vysílání v Praze, od čtvrtka diváci naladí vysílání z Žižkovské věže pouze v novém standardu DVB-T2. Následovat bude o týden později vypnutí DVB-T vysílání komerčních televizí z vysílače Cukrák ve středních Čechách.

V DVB-T2 sítích budou vysílané stanice Barrandov TV, Barrandov Kino, Barrandov Krimi, Noe TV, Nova, Nova Cinema, Óčko, Óčko STAR, Prima, Prima Cool, Prima Love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, CNN Prima News, Prima +1, Seznam TV, Šlágr TV, Šlágr 2 a Radio Proglas.

Od 7. ledna budou také vypnuty dva DVB-T vysílače České televize v lokalitách Votice - Mezivrata pro část středních a jižních Čech a Trutnov - Černá hora pro severní, východní a střední Čechy. Z obou lokalit více než rok vysílá DVB-T2 síť ČT, kterou tak mohou diváci naladit již nyní.

Přechod na nový standard začal 27. listopadu vypnutím veřejnoprávního multiplexu České televize v Praze a středních Čechách. Pokračovat bude až do poloviny letošního roku, kdy bude televizní pásmo 700 MHz uvolněno pro nové mobilní sítě 5G.

"Většina diváků by již měla mít vhodné DVB-T2 televize nebo set top boxy. Podle dotazů, které jsme zaznamenali na naší zákaznické lince, řešili lidé i přelaďování programů České televize. Nyní je tedy čeká pouze naladění programů komerčních televizních stanic, které by jejich přístroje měly zvládnout automaticky - pouze po aktivaci funkce automatické ladění," uvedla mluvčí Českých Radiokomunikací Anna Tůmová.

Pozemní vysílání využívá pro příjem televize v Česku téměř 60 procent domácností. Pro příjem DVB-T2 je nutné, aby diváci měli set top box nebo televizor, který nový signál umí přijmout. U diváků v bytových domech, kteří pro příjem televizního vysílání využívají tzv. společné antény, je nutné anténní soustavu upravit. Tyto úpravy může zajistit specializovaná servisní firma.

Související

telekomunikační služby

Na vysílání DVB-T2 přešly v Česku již dvě třetiny TV vysílačů

Na nový standard televizního vysílání DVB-T2 přešlo 64 procent všech pozemních vysílačů. Po přechodu na DVB-T2 na severní Moravě, který začíná příští týden a skončí během října, bude zbývat osm procent vysílačů se starším standardem DVB-T. ČTK to dnes řekla mluvčí Českých Radiokomunikací Petra Miterová.
Ilustrační foto

Přechod na formát DVB-T2 se možná obnoví v červenci

Přechod na nové televizní vysílání DVB-T2, který v polovině března zastavilo šíření nového typu koronaviru, by se mohl obnovit v červenci a skončit v říjnu. Předběžně s tím počítají České Radiokomunikace, definitivní slovo bude mít vláda, informoval dnes Radiožurnál. Celý proces by se tak zpozdil zhruba o čtyři měsíce.

Více souvisejících

DVB-T2 televize Praha Středočeský kraj Jihočeský kraj

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy