Pro Škodu Auto by výpadky v dodávkách hořčíku znamenaly výrazná omezení

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto má aktuálně dostatek hořčíku, případné výpadky v dodávkách by pro ni znamenaly výrazná omezení. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí firmy Martina Gillichová. Produkce hořčíku v Číně je nyní zhruba na 50 procentech obvyklé úrovně, upozorňují zdroje z odvětví.

Hlavním důvodem je strmý růst cen uhlí a současná situace v Číně, kde je v některých oblastech elektřina na příděl. Producenti hořčíku tak jsou nuceni výrobu snižovat a v některých případech i přerušit.

"Společnost Škoda Auto využívá hořčík především pro výrobu slitin hliníku, tedy například pro výrobu dílů do motorů, převodovek a hliníkových kol. Aktuálně máme této komodity dostatek, případné výpadky v dodávkách hořčíku by pro nás znamenaly výrazná omezení," uvedla Gillichová.

Na automobilky v Evropě zatím očekávaný nedostatek hořčíku nedoléhá. To se ale podle expertů může změnit, pokud Čína produkci tohoto kovu brzy výrazněji nezvýší, uvedla dnes agentura Reuters. Automobilky se už od loňska potýkají s nedostatkem čipů, obavy z nedostatku hořčíku dala najevo například největší evropská automobilka Volkswagen, jejíž součástí je i Škoda Auto.

Čína se na dodávkách hořčíku na světový trh podílí zhruba z 85 procent. Automobilky velké objemy hořčíku zpravidla samy nenakupují, na hořčíku jsou ale silně závislí výrobci dílů, kteří automobilkám dodávají klíčové komponenty. Hořčík se v automobilovém průmyslu využívá samotný, případně v kombinaci s hliníkem, a to ke snížení hmotnosti aut.

Související

Škoda Superb 4 Prohlédněte si galerii

Škoda představila čtvrtou generaci vlajkové lodi Superb. Na jejím vývoji se podílela umělá inteligence

Automobilka Škoda dnes večer představila čtvrtou generaci své vlajkové lodi. Superb. Bude dostupná v šesti variantách motoru včetně mild-hybrid a plug-in hybrid. Nová generace bude mít také novější podvozek založený na technologii DCC+. Na vývoji nového vozu se podle informací představených na tiskové konferenci podílela i umělá inteligence.
Skici exteriéru čtvrté generace modelu Superb Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Nová Škoda Superb čtvrté generace. Jak se vám líbí?

Škoda Auto představila skici exteriéru svého nadcházejícího modelu Superb čtvrté generace, který se připravuje na svou světovou premiéru. Nový design nese prvky Modern Solid designového jazyka a zahrnuje zdokonalené Matrix-LED přední světlomety a zadní světla s krystalickými detaily. Globální představení vozu Superb proběhne živě 2. listopadu v 19:00 SEČ. Uvádí automobilka ve své tiskové zprávě, kterou má redakce EuroZprávy.cz k dispozici.

Více souvisejících

Škoda automobilový průmysl

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy