Problémy kolem čipů chce Škoda Auto nechat za sebou, řekl nový šéf Zellmer

Nový generální ředitel automobilky Škoda Auto označil za svůj hlavní cíl nechat za sebou problémy s dodávkami a s nedostatkem polovodičů, a zkrátit klientům čekací dobu na nové auto. Klaus Zellmer, který v čele dceřiné firmy německého Volkswagenu střídá Thomase Schäfera, to dnes řekl při nástupu do funkce.

"Krok za krokem chceme nechat za sebou nedostatek polovodičů a úzká hrdla v dodávkách a udělat vše pro to, aby naši zákazníci dostali svou škodovku co nejdříve,“ uvedl Zellmer, kterého cituje agentura DPA.

Škoda se potýká s nedostatkem polovodičů, který zpomalil dodávky nových automobilů na trh. Stejně jako u mnoha jiných výrobců automobilů se navíc vyskytly problémy kvůli dalším chybějícím dílům. Po začátku ruského útoku na Ukrajinu dostávala firma také méně kabelových svazků od ukrajinských dodavatelů.

Zellmera, jenž byl naposledy obchodním ředitelem hlavní značky VW ve Wolfsburgu, tak v čele automobilky Škoda čeká řada náročných úkolů. Na jaře firma uvedla, že v letošním roce počítá s výraznou zátěží s ohledem na válku na Ukrajině a složitou odbytovou situaci.

Rusko bylo pro Škodu Auto loni po Německu druhým nejdůležitějším prodejním trhem. Skutečnost, že dodávky aut na ruský trh koncern pozastavil, bude mít důsledky, píše DPA. Aktuálně stojí i výroba Volkswagenu v Rusku. O možném konečném stažení ze země firma zatím nerozhodla.

Zellmer je vystudovaný podnikový ekonom a dlouho působil ve firmě Porsche, která je další dceřinou společností skupiny Volkswagen. Jeho předchůdce Schäfer se stěhuje do Wolfsburgu, kde bude řídit kmenovou značku osobních vozů VW a bude zodpovědný i za celkové řízení takzvané Volumengruppe, kam spadá Volkswagen, Škoda, Seat/Cupra a lehké užitkové vozy. Schäferův předchůdce Ralf Brandstätter se stane členem představenstva skupiny pro Čínu.

Související

Škoda Superb 4 Prohlédněte si galerii

Škoda představila čtvrtou generaci vlajkové lodi Superb. Na jejím vývoji se podílela umělá inteligence

Automobilka Škoda dnes večer představila čtvrtou generaci své vlajkové lodi. Superb. Bude dostupná v šesti variantách motoru včetně mild-hybrid a plug-in hybrid. Nová generace bude mít také novější podvozek založený na technologii DCC+. Na vývoji nového vozu se podle informací představených na tiskové konferenci podílela i umělá inteligence.
Skici exteriéru čtvrté generace modelu Superb Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Nová Škoda Superb čtvrté generace. Jak se vám líbí?

Škoda Auto představila skici exteriéru svého nadcházejícího modelu Superb čtvrté generace, který se připravuje na svou světovou premiéru. Nový design nese prvky Modern Solid designového jazyka a zahrnuje zdokonalené Matrix-LED přední světlomety a zadní světla s krystalickými detaily. Globální představení vozu Superb proběhne živě 2. listopadu v 19:00 SEČ. Uvádí automobilka ve své tiskové zprávě, kterou má redakce EuroZprávy.cz k dispozici.

Více souvisejících

Škoda

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

Zdroj: Petr Hanisch

Další zprávy