Rybářství Třeboň má kvůli koronaviru potíže s odbytem, ekonomické dopady budou značné

Společnosti Fish Market, která je výhradním prodejcem živých ryb a rybích výrobků z holdingu Rybářství Třeboň, kvůli koronaviru výrazně klesla poptávka ze zahraničí. Z ryb určených na velikonoční trh, kdy míří z jarních výlovů na export 70 až 80 procent, to letos bude podstatně méně. Výpadek tržeb bude v milionech korun.

ČTK to řekli předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha a předseda představenstva společnosti Fish Market Rudolf Provázek.

Omezení kvůli koronaviru ovlivní i aktuální výlovy, při nichž Rybářství Třeboň chtělo získat 800 tun ryb, část nevyloví. "Dopady do ekonomiky společnosti budou významné," řekl Malecha.

Při jarních výlovech nachytali třeboňští rybáři 200 tun tržních ryb. Část je stále na sádkách. Některé ryby prodal Fish Market na českém trhu, některé na zarybnění, přesto se tržby propadnou až o 50 procent.

"V posledních deseti dnech se zavřely veškeré poptávky z Francie, výrazně klesá poptávka z Německa, Polska, Rumunska. Jak se kolem nás situace vyvíjí, tak klesá i koncová spotřeba a naprostá většina věcí, která byla domluvená pro Velikonoce, neplatí. Jsou zavřené restaurace, hotely, sportovní areály, omezený pohyb lidí. Ryb na Velikonoce se to určitě dotkne," řekl Provázek.

"Ryby na Velikonoce zůstávají v České republice víc než v jiných letech. Některá rybářství vracela ryby do rybníků, do manipulačních nádrží, doufala, že se situace za měsíc zlepší, aby se ryby mohly ještě jednou slovit. Něco končilo ve zpracovnách," dodal Provázek.

Rybářství Třeboň je největší producent sladkovodních ryb v Evropě. Na tuzemské produkci se podílí 15 až 18 procenty. Roční produkce činí asi 3200 tun, z toho tvoří 90 procent kapr, zbytek lín, candát, štika, sumec, amur, tolstolobik a okoun. Společnost má 100 zaměstnanců, hospodaří na 450 rybnících o výměře 8000 hektarů. Na export jde 65 až 70 procent ryb, hlavně do Evropy. Hlavním obchodním artiklem jsou u Fish Marketu živé ryby, především kapr šupinatý a lysý.

Za hospodářský rok od října 2017 do září 2018 mělo Rybářství Třeboň tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 155,6 milionu Kč a provozní zisk 25,6 milionu Kč. Vyplývá to z výroční zprávy.

Související

Vánoce

Kolik bude letos stát vánoční kapr?

Rybářství Třeboň doporučuje velkoobchodním odběratelům koncovou cenu při vánočním prodeji u stánků kolem 100 korun za kilogram kapra výběrového. Je to stejně jako loni. Meziročně nižší bude cena ryb, které firma vyváží do Polska. ČTK to dnes při výlovu rybníka Rožmberk řekl předseda představenstva společnosti Fish Market Rudolf Provázek.

Více souvisejících

Rybářství Třeboň Ryby Ekonomika Jihočeský kraj dovoz a vývoz Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy