Rýsuje se hospodářská strategie ČR do roku 2030, bude předložena Evropské komisi

Hlavním cílem Národní ekonomické rady vlády (NERV) bude nyní spolupráce na přípravě Národní hospodářské strategie do roku 2030. Hotova je ze 70 procent a dokončena by měla být během několika týdnů. Následně by se měla předložit i Evropské komisi jako podklad pro čerpání 182 miliard korun z evropského fondu na pomoc ekonomikám zasaženým koronavirovou krizí.

Čerpat by ČR mohla peníze začít příští rok v létě, uvedl dnes na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

"Ve strategii ukážeme strukturu průmyslu, energetiky i dopravy do roku 2030. Budeme vycházet z vědy, výzkumu a inovací. To vše bude připraveno v ucelené podobě a provázáno s reformou vzdělávání a regionální politikou. A to vše bude navazovat na národní investiční plán. Ten bude součástí strategie," uvedl Havlíček. Zároveň bude podle něj dokument obsahovat i klimatické cíle, ke kterým se ČR v EU zavázala.

"V dané situaci má smysl podniknout investice i za cenu zadlužení a nasměrování prostředků do prorůstových oblastí," uvedl v souvislosti s přípravou strategie člen NERV a šéf energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš.

Členové NERV zároveň informovali o možnostech ohledně oživení ekonomiky v podobě podpory nezaměstnanosti a soukromé spotřeby. Navrhují mimo jiné podporu nízkopříjmových skupin, například rozšířením okruhu rodin, které mají nárok na přídavek na dítě. Dále by měli lidé, kteří kvůli pandemii přišli o práci získat podporu pro možnou rekvalifikaci. Zároveň by měl být v ekonomice dlouhodobě zákonem ukotven tzv. kurzarbeit.

Mezi další návrhy členové NERV zařadili také možné změny zákonů kvůli daňovému zvýhodnění firemních investic. Mohly by se tak zvýšit limity odpisů, jedná se i o zkrácení odpisového období nebo zavedení mimořádných odpisů majetku. "Diskutujeme nad rekapitalizací podniků a pravidel, která ji mají doprovázet, řekl člen NERV a generální ředitel Komeční banky Jan Juchelka. Až podle něj české podniky vyřeší nedostatek likvidity a budou chtít dále rozvíjet podnikání, každé nově příchozí peníze budou potřebovat ochranu, aby navnadily investory, uvedl.

Vláda podle Beneše zajistila dostatečná opatření k zabezpečení likvidity firem. Nyní by měl podle něj vzniknout report o čerpání pomoci. Důležité je připravit se na další měsíce, protože nejtěžší období je teprve před námi, uvedl.

Činnost rady obnovil kabinet 9. dubna. NERV má nyní 17 členů, a to zástupců ekonomů i velkých firem. Hlavním úkolem rady má být vyhledávání možných problémů ve fungování ekonomiky nebo příprava doporučení při přípravě strategických hospodářských dokumentů vlády.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Karel Havlíček nerv Ekonomika Vláda ČR kurzarbeit firmy

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 31 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy