Signál ve standardu DVB-T2 přijímá 30 procent Čechů, zájem o nové televize roste

Televizní signál v novém standardu DVB-T2 v současnosti přijímá kolem 30 procent diváků, tedy o pět procentních bodů víc než loni. První velké oblasti začnou vypínat nynější vysílání DVB-T za 14 dní. Uvedly to dnes České Radiokomunikace. Příjem DVB-T2 je v současnosti možný prostřednictvím tzv. přechodových sítí, které vysílají paralelně se stávajícími vysílači DVB-T, a pokrývají 99,6 procenta domácností. Po jejich vypnutí začnou vysílat regulérní sítě DVB-T2.

Podle průzkumu Nielsen Admosphere téměř 90 procent diváků o přechodu ví, více než polovina diváků tuší, kdy k němu dojde, 43 procent diváků je již na nový standard pozemního televizního vysílání připraveno, mají tedy televizor s DVB-T2 tunerem nebo příslušný set top box. Dalších zhruba 25 procent diváků deklaruje, že se pro nákup nových přijímačů rozhodne, až to bude nezbytně nutné.

Kvůli blížícímu se zahájení vypínání DVB-T sítí je patrné, že čeští diváci přechod ve zvýšené míře řeší. Podle údajů prodejce elektroniky, společnosti Datart, se v říjnu proti předchozímu měsíci zvýšil prodej televizorů a set top boxů o 86 procent. Od začátku listopadu se zvýšil podíl prodaných zařízení v Praze z třetiny na polovinu ze všech prodaných zařízení v ČR.

V Praze a středních Čechách vypínání DVB-T 27. listopadu začne. Z vysílačů Praha - město na Žižkově a Cukrák přestane v DVB-T vysílat Česká televize. Od začátku roku 2020 budou následovat další regiony. Za 56 dnů, konkrétně 8. ledna, bude také zahájeno vypínání stávajících DVB-T sítí ve kterých vysílají komerční televizní stanice. Přechod bude postupně pokračovat do 29. června, kdy budou vypnuty poslední DVB-T vysílače a bude uvolněno frekvenční pásmo 700 MHz pro mobilní operátory.

Platformu pozemního digitálního vysílání pro příjem televize v Česku využívá zhruba 60 procent domácností.

Související

telekomunikační služby

Na vysílání DVB-T2 přešly v Česku již dvě třetiny TV vysílačů

Na nový standard televizního vysílání DVB-T2 přešlo 64 procent všech pozemních vysílačů. Po přechodu na DVB-T2 na severní Moravě, který začíná příští týden a skončí během října, bude zbývat osm procent vysílačů se starším standardem DVB-T. ČTK to dnes řekla mluvčí Českých Radiokomunikací Petra Miterová.
Ilustrační foto

Přechod na formát DVB-T2 se možná obnoví v červenci

Přechod na nové televizní vysílání DVB-T2, který v polovině března zastavilo šíření nového typu koronaviru, by se mohl obnovit v červenci a skončit v říjnu. Předběžně s tím počítají České Radiokomunikace, definitivní slovo bude mít vláda, informoval dnes Radiožurnál. Celý proces by se tak zpozdil zhruba o čtyři měsíce.

Více souvisejících

DVB-T2 televize Česká republika průzkumy

Aktuálně se děje

před 56 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy