Škoda Transportation staví zázemí a zkušebnu, investuje přes 800 milionů

Strojírenská skupina Škoda Transportation začala v Plzni stavět zázemí pro výrobu podvozků a zkušebnu pro testování vozidel. Letos a v příštím roce investuje do areálu více než 800 milionů korun a přijme postupně více než tisíc zaměstnanců. Hledá především konstruktéry, projektanty a elektromechaniky.

Společnost to uvedla v tiskové zprávě. Firma nyní v Česku zaměstnává téměř 5000 lidí, před dvěma lety ji stoprocentně ovládla skupina PPF. Firma investuje do rozšíření výroby, protože se jí daří získávat významné zakázky.

Plzeňskou výrobní základnu čeká rozšíření o nové zázemí pro výrobu podvozků. "Škoda bude moci využívat nové prostory pro svařování, lakovnu či tryskací boxy. Vybavení bude skutečně na vysoké technologické úrovni - vybudujeme například nové moderní robotické pracoviště pro svařování," uvedl viceprezident pro investice a správu majetku společnosti Pavel Novák. Kapacitu výroby posílí i počítačově řízené obráběcí stroje za zhruba 80 milionů korun.

Plzeňská Škoda investuje také do výstavby zkušebny, kde bude možné testovat všechna vozidla nebo jejich části z produkce firmy. Zkoušky a testování vozidel a komponentů je podle Nováka v dnešním dopravním průmyslu jedním z klíčových faktorů. Součástí zkušebního zázemí bude prototypové pracoviště k testování nových typů vozidel. Jde o investici za zhruba 320 milionů, firma s tím vybuduje dopravní systém, ten zahrne nové propojení zkušebních kolejí k výrobnímu zázemí či místní železniční trati.

"V souvislosti s nárůstem výroby plánujeme během letošního a příštího roku navýšit počet zaměstnanců o více než tisíc. Hledáme kvalifikované zaměstnance z technických oborů, především konstruktéry, projektanty a z dělnických pozic elektromechaniky," uvedl viceprezident pro lidské zdroje společnosti Lumír Tesař. V Plzeňském kraji nezaměstnanost v červnu zůstala na 3,2 procentech, bez práce bylo 13.171 lidí. Nabídka volných pracovních míst v regionu proti květnu výrazně ubyla. Kraj se v nezaměstnanosti drží pod celostátním průměrem, který v červnu stoupl na 3,7 procenta.

Škoda Transportation vyrábí vlaky, lokomotivy, tramvaje, trolejbusy a vozy metra, ale i řídicí a pohonné systémy pro dopravu. V Česku má několik dceřiných společností, například Škoda Electric, Škoda Vagonka nebo Pars nova. Další firmy jsou v Německu, Finsku, Maďarsku a Rusku. Škoda Transportation se loni propadla do ztráty téměř 380 milionů korun, o rok dříve vykázala zisk 327 milionů korun. Konsolidované tržby loni klesly meziročně o 16 procent na 9,9 miliardy korun. Do výzkumu a vývoje společnosti investovala v posledních třech letech před tři miliardy korun.

V dubnu 2018 firmu stoprocentně ovládla skupina PPF miliardáře Petra Kellnera. Loni v únoru od ní desetiprocentní podíl odkoupil jeden z původních akcionářů Škodovky Michal Korecký, člen dozorčí rady.

Související

Škoda T. vyrobila pro Slovenské dráhy (ZSSK) moderní vícesystémovou lokomotivu Škoda 109 E

Škoda Transportation se loni propadla do ztráty 380 milionů

Strojírenská skupina Škoda Transportation se loni propadla do ztráty téměř 380 milionů korun. O rok dříve měla přitom hospodářský výsledek po zdanění ve výši 327 milionů Kč. Konsolidované tržby výrobce vlaků, lokomotiv, tramvají, trolejbusů a vozů metra přesáhly 9,9 miliardy korun a byly o 16 procenta nižší než v roce 2018. Informace zveřejnila skupina na svém webu.

Více souvisejících

ŠKODA TRANSPORTATION a.s. Ekonomika Plzeň

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy