Stát bude hradit celé komerční nájmy za říjen, listopad a prosinec

Podnikatelé budou moci za říjen, listopad a prosinec získat od státu plnou náhradu komerčního nájmu. Na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Nyní mohli podnikatelé zasažení v souvislosti s koronavirem a vládními opatřeními žádat o příspěvek 50 procent na nájem. Zároveň by měl být program upraven tak, aby z něho už nebyly vyloučeny spřízněné osoby, uvedl Havlíček.

Podnikatelé mohou do 21. ledna podávat žádosti o dotaci na nájem za třetí čtvrtletí, kabinet minulé pondělí schválil tři miliardy korun na pokračování programu zahrnující poslední tři měsíce roku.

Podle Havlíčka bude nový program Evropské komisi předložen s drobnou úpravou týkající se spřízněných osob, které ho dosud nemohly využít. Podle prezidentky České komory fitness Jany Havrdové na program kvůli tomuto omezení nedosáhlo zhruba 20 procent zasažených podnikatelů.

MPO u druhé výzvy programu COVID nájemné, ve které poskytuje příspěvek za červenec, srpen a září, evidovalo k 21. prosinci zhruba 30.000 žádostí za 2,8 miliardy korun. Podnikatelé jich ke stejnému datu dokončili a podali asi 21.300 žádostí za dvě miliardy korun, resort jich zatím schválil přibližně 14.000 v objemu 1,4 miliardy korun.

Podnikatelé mohli o příspěvek 50 procent na nájemné žádat už za jarní vlnu pandemie. Tehdy byla dotace podmíněna slevou od majitele nemovitosti. U druhé výzvy programu třeba není třeba.

V České republice nesmějí od 18. prosince znovu fungovat bazény, fitness centra, posilovny nebo sauny. Hotely nemohou ubytovat hosty pro rekreační účely. Stravovací zařízení jsou veřejnosti uzavřena, občerstvení mohou prodávat jen přes výdejní okna. Další zpřísnění nastane od 27. prosince, kdy se budou muset opět uzavřít všechny prodejny mimo ty, které prodávají základní potřeby jako potraviny, lékárny, optiky nebo zverimexy. Fungovat nebudou smět ani služby jako kadeřnictví.

Související

Evropská Unie

Evropská komise schválila české státní příspěvky na nájemné pro firmy

Evropská komise schválila státní pomoc ve výši tří miliard korun, kterou chce česká vláda poskytnout provozovatelům obchodů a služeb v rámci programu COVID nájemné. Podle exekutivy Evropské unie plán splňuje kritéria pro státní podporu, která komise dočasně uvolnila v rámci boje proti ekonomickým dopadům koronavírových omezení.

Více souvisejících

nájemné Karel Havlíček podnikatelé ministerstvo průmyslu Vláda ČR

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy