Stát nechal otestovat pečivo, zda na něm není koronavirus

Stát si nechal udělat test pečiva na koronavirus, virus v něm jihlavská veterinární laboratoř nenašla. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Ministerstvo dlouhodobě uvádí, že se virus potravinami nepřenáší. Také výrobci ujišťují, že mají dobré ochranné postupy.

Laboratoř v Jihlavě test provedla na žádost Státní zemědělské a potravinářské inspekce experimentálně, nešlo o úředně odebrané vzorky. "Výsledky testování Státního veterinárního ústavu Jihlava potvrdily stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, tedy byly negativní," dodal mluvčí. Doplnil, že laboratoř testovala zejména tukové rohlíky, dále chleba, raženky, grahamové rohlíky a rohlíky se sýrem.

Podle evropského úřadu ukazují i zkušenosti z epidemií způsobených jinými koronaviry, jako je SARS nebo MERS, že se virus prostřednictvím potravin nepřenáší. "Dle současných znalostí popsaných cest přenosu koronavirů a jejich nízkou schopností přežít ve venkovním prostředí je nepravděpodobné, že by dovážené zboží jako potraviny, spotřební zboží, hračky, oblečení atd. mohly být zdrojem infekce. Obecně platí, že lidské koronaviry nepřežívají na suchém povrchu," dodalo ministerstvo.

O používání přísných hygienických standardů navíc hovoří nejenom Potravinářská komora ČR, ale i výrobci. Například La Lorraine Bakery, která vyrábí kaiserky, nebalené bagety nebo donuty, uvedla, že zpřísnila opatření při výrobě. "Důležitá informace pro spotřebitele je, že se naše pečivo dopéká na prodejnách našich odběratelů při teplotách, které přesahují 160 stupňů Celsia, což je prostředí, které je pro viry likvidační. Všechny výrobky rozesíláme prodejnám zabalené," uvedl generální ředitel firmy Miroslav Bulín.

Obchodníci v posledním měsíci zabezpečovali s ohledem na možnosti trhu ochranné prostředky pro své zaměstnance. Musejí zajišťovat pravidelnou dezinfekci v prodejnách, u pokladen instalovali ochranná plexiskla, museli vyrobit cedule s upozorněními pro zákazníky, včetně značení dodržování bezpečných odstupů u pokladen. Mají vyšší spotřebu jednorázových rukavic, v mnoha případech zákazníkům poskytují v prodejnách dezinfekci na ruce.

Související

Pečivo, Ilustrační fotografie

Ceny pečiva dál porostou. Pekaři řekli, o kolik zdraží

Ceny pečiva by letos měly růst jen v řádu jednotek procent a nemělo by už docházet ke skokovému zdražení jako v minulém roce. V tiskové zprávě to uvedl Svaz pekařů a cukrářů v ČR. Průměrná cena kilogramu konzumního chleba byla podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) v prosinci loňského roku meziročně o polovinu vyšší.

Více souvisejících

pečivo Ministerstvo zemědělství potraviny jídlo SZPI Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 10 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy