Švagr: Část zakázek na ochranné pomůcky do SSHR je před podpisem

První část zakázek na dodání ochranných zdravotnických pomůcek do státních rezerv je před podpisem mezi Správou státních hmotných rezerv (SSHR) a firmami, které uspěly v tendrech. Konkrétně jde o dodání 2800 filtrů do respirátorů FFP3, zhruba 356.000 návleků na obuv, 200.000 výtěrových setů a část dodávky vyšetřovacích rukavic - asi 2,4 milionu kusů. ČTK to řekl předseda SSHR Pavel Švagr.

Některá další výběrová řízení se podle něj ale musí opakovat, a to kvůli tomu, že zájemci nesplnili zadávací podmínky. Dnešní MF DNES uvedla, že SSHR nemá ve skladu ani jednu ochrannou zdravotní pomůcku.

Správa rezerv vypsala podle Švagra v polovině června tendry na dodání 11 typů ochranných pomůcek. Celkem šlo o 35 dílčích části, na které přišlo zhruba 190 nabídek. "Až na výjimky jde o firmy se sídlem v ČR. Zájem byl enormní, větší než jsem předpokládal," uvedl Švagr. Tendry správa vypsala mimo jiné na dodávky respirátorů typu FFP2 a FFP3, filtrů do respirátorů FFP3, roušek, ochranných brýlí, štítů, návleků na obuv, rukavic nebo čepic.

Vítězné firmy předseda SSHR neuvedl, podle informací ČTK například zakázku na dodávku filtrů do respirátorů FFP3 vyhrála firma Sigma Výzkumný a vývojový ústav. Část tendrů se podle Švagra ale bude muset opakovat. Jde například o pět zbývajících dílčích částí zakázky na zhruba 12 milionů vyšetřovacích rukavic. Správa je opětovně vypsala ve čtvrtek, protože zájemci nesložili jistinu v souladu se zákonem o veřejných zakázkách.

U roušek pak firma, která u dvou částí zakázky podala nejnižší nabídku a nabídla také jejich plnou obměnu, musela být vyloučena. "Nedodala totiž při podání nabídky originál bankovní záruky, ale jen její kopii. Přitom podle zákona o veřejných zakázkách nelze tento materiál doložit zpětně. Ukazuje se, že nakoupit ochranné pomůcky v otevřeném výběrovém řízení není vůbec snadné," uvedl Švagr.

Velká část uchazečů z oboru podle něj neměla s tendry pro stát zkušenosti. "Nevím, nakolik by situaci řešila výjimka, aby správa mohla těsně po krizi nebo těsně před krizí rychle doplnit zásoby. Takhle sice všechno provedeme transparentně, ale jestli stihneme naplnit sklady před druhou vlnou pandemie, to vám teď neřeknu. Stačí, aby se někdo odvolal k antimonopolnímu úřadu, a my nebudeme moci ty smlouvy podepsat," řekl.

Vláda v polovině května oznámila, že prostřednictvím SSHR koupí do strategických zásob státu pro další možnou krizi miliony ochranných zdravotnických pomůcek za 3,7 miliardy korun. Zásoby by ministerstvům, jejich podřízeným a organizačním složkám a také krajům měly vydržet na dva měsíce.

Nákup rozdělila na dvě fáze, v první fázi měla být koupena polovina požadovaného množství v hodnotě až 1,85 miliardy korun. Detaily druhé části by kabinet měl podle informací ČTK projednat v nejbližší době.

Kromě SSHR vypsalo tendry na nákup ochranných pomůcek do rezerv také ministerstvo vnitra (MV). Také ony jsou nyní ve fázi vyhodnocování. Ve skladech správy jsou pak podle Švagra zásoby z první vlny pandemie. Patří ale ministerstvu zdravotnictví a do státních rezerv se tak nepočítají. "Veškeré naše zásoby byly vyčerpány v koronavirové krizi," dodal.

Související

Ilustrační fotografie

Termín další dodávky testů pro školy 3. května je podle Švagra šibeniční

Termín další dodávky 5,6 milionu testů na koronavirus pro školy, kterou chce mít ministerstvo školství ve skladech Správy státních hmotných rezerv (SSHR) 3. května, je šibeniční. Ministerstvo zdravotnictví totiž až dnes zaslalo správě upravenou specifikaci, která určuje, jaké druhy testů mohou být poptávány. ČTK to dnes řekl předseda SSHR Pavel Švagr.
Počasí

Distribuci testů pro školy provázely kvůli počasí komplikace

Hasiči dnes začali rozvážet do krajů testy na koronavirus do škol. Jejich vyskladnění komplikovalo chladné počasí, ve dvou ze čtyř skladů Správy státních hmotných rezerv (SSHR) distribuce začala až odpoledne. Předseda SSHR Pavel Švagr uvedl, že výrobce požaduje, aby se testy přepravovaly a skladovaly v prostředí od čtyř do 30 stupňů Celsia.

Více souvisejících

Pavel Švagr (SSHR) Správa státních hmotných rezerv (SSHR) tendr Ministerstvo vnitra Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy