Svaz: Krize ukázala, že spoléhat na dovoz potravin je krátkozraké

Současná koronavirová krize ukázala, jak krátkozraké je spoléhat na dovoz potravin, které si Česko dokáže vyrobit samo. Na dnešní on-line tiskové konferenci to řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Uvedl, že mimo jiné stále chybí větší zastoupení českých potravin v obchodní síti.

"Je nám jasné, že nelze direktivně nařídit, že se budou prodávat jen české potraviny. Chceme ale od obchodníků jasné stanovisko a hlavně skutečnou podporu tuzemské výroby potravin," řekl dnes Pýcha. Apeluje na české zákazníky, aby žádali české potraviny a neposílali své peníze do zahraničí. "Obchodníci v České republice jsou převážně zahraniční řetězce, které v mnoha případech na pulty vůbec nedávají české suroviny. To znamená, že zákazník ani nemá možnost si vybrat," uvedl.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR ČR) Tomáš Prouza v reakci ČTK řekl, že pro více českých potravin na pultech obchodů je nutné zajistit jejich dostupnost, a to co do rozsahu, kvality i ceny. Nic jiného totiž českého zákazníka nezajímá, uvedl.

"Podíl českých potravin na pultech dlouhodobě roste, ale tempo růstu bohužel nedokáže pokrýt zvyšující se poptávku zákazníků," podotkl. SOCR ČR podle něj ale každopádně vítá, podporuje a bude podporovat každou smysluplnou iniciativu, která přinese to, co český zákazník očekává.

Mezi zemědělské komodity s nejnižší soběstačností v ČR dlouhodobě patří vepřové maso. Podle různých zdrojů se ho do Česka z celkové spotřeby dováží 50 až 65 procent. "Naši chovatelé jsou z hlediska výrobních ukazatelů naprosto konkurenceschopní. Přesto nedokážou čelit dovozu vepřového masa ze velmi nízké ceny. Současný evropský trh je totiž celý pokřiven systémem dotací, které vedou k tomu, že chovatelé v různých zemích mezi sebou nejsou konkurenčně porovnatelní," uvedl dnes ředitel Svazu chovatelů prasat Jan Stibal.

Svaz proto podle něj žádá ministerstvo zemědělství, aby podpořilo chov prasat investičními podporami, které zvýší budoucí soběstačnost. Už dříve Stibal uvedl, že ceny prodávaných jatečných prasat letos zahájily rok na rekordních 49 korunách za kilogram. Na podobné úrovni ještě nový rok nikdy neodstartovaly. Cena přesáhla i začátek roku 2013, kdy mírně překročila 44 Kč/kg. Největším vývozcem vepřového na světě je dlouhodobě Čína, která je nyní zasažena africkým morem prasat, což zvyšuje světové ceny vepřového.

Podle komoditních karet ministerstva zemědělství bylo loni Česko soběstačné ve výrobě drůbežího masa ze 67,6 procenta, u vajec z 86,6 procenta, u vepřového masa byla pak 50,7 procenta. Více než ze 100 procent byla soběstačná například u výroby hovězího masa, kde šlo o 123,6 procenta.

Související

Evropská Unie

Evropský parlament se dohodl na revizi směrnice o snídani

V poslaneckém shromáždění Evropského parlamentu (EP) bylo ve středu večer dosaženo dohoda ohledně revize takzvané "směrnice o snídani", která má za cíl podpořit spotřebitele v informovaném rozhodování o produktech jako med, ovocné šťávy, džemy či marmelády. 

Více souvisejících

potraviny jídlo Obchody Zemědělský svaz ČR Tomáš Prouza (ekonom) svaz průmyslu a dopravy Ekonomika Ministerstvo zemědělství Maso

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 32 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy