Trh hypoték v ČR dosáhne letos rekordních 230 miliard, řekl šéf Hypoteční banky

Trh hypoték by měl dosáhnout v letošním roce rekordního výsledku kolem 230 miliard Kč, a mohl by tak překonat i dosavadní nejúspěšnější roky 2016 a 2017. ČTK to v dnes rámci on-line konference řekl generální ředitel Hypoteční banky Jiří Feix. Banka, která před 25 lety jako první finanční ústav v ČR získala licenci na vydávání hypotečních zástavních listů, je třináctý rok lídrem českého hypotečního trhu.

Odhady výsledků hypotečního trhu bylo podle něj letos vzhledem k turbulentnímu vývoji těžké udělat. "Zatímco v jarních měsících jsme zaznamenali pokles o dvacet procent, už před létem začal trh rychle nabírat na obrátkách. Od května do října vidíme meziroční nárůst o 20 až 30 procent. Vzhledem k trendu z posledních měsíců, a faktu že zájem o nemovitosti nepolevuje ani přes nástup druhé vlny, předpokládáme, že trh hypoték dosáhne rekordního výsledku," uvedl.

I přes letošní překvapivě dobré výsledky však je podle něj třeba opatrnosti při pohledu do budoucna. Čím déle bude omezující opatření kolem koronaviru trvat, tím dřív se mohou začít projevovat negativní dopady na ekonomiku, a tím i na zájem o nemovitosti, podotkl.

Údaje Hypoindexu za prvních devět měsíců roku ukazují, že letos se hypotečnímu trhu navzdory pandemii koronaviru nadmíru daří. Banky již poskytly hypoteční úvěry za více než 172 miliard korun. Takový objem nesjednaly banky za první tři čtvrtletí ani v rekordních letech 2016 a 2017.

V prvním roce fungování si tenkrát ještě u Českomoravské hypoteční banky vzalo úvěr 150 klientů a průměrná úroková sazba přesahovala 13 procent, upozornil Feix. Změnili se i žadatelé. Místo podnikatelů, kteří plánovali stavbu nového domu v satelitu za Prahou, si dnes lidé půjčují hlavně na koupi stávajících nemovitostí.

Postavit nový dům od základů chce podle průzkum agentury NMS Market Research za pomoci hypotéky jen 22 procent žadatelů. Mezi dnešními zájemci je 55 procent bezdětných žadatelů a 22 procent lidí pouze s jedním dítětem. Mění se také podoba úvěrů a výše LTV (poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti). V 90. letech se standardní LTV pohybovala okolo 70 procent. V roce 2008 ale dosahovalo 100 procent 34 procent všech hypoték, zatímco dnes už banky úvěry s LTV nad 90 procent téměř neposkytují.

Průzkum ukázal na to, že si od hypotéky Češi slibují především bydlení ve vlastním (88 procent). Téměř tři čtvrtiny lidí vedla k rozhodnutí zažádat o úvěr touha mít dostatek prostoru pro bydlení s dětmi. Častou motivací pro uzavření úvěru (67 procent) bylo nakoupit dobře to, co by nemuselo být později k dispozici.

Právě potřeba života ve vlastním byla hypotékou vůbec nejčastěji naplněna, a to v 99 procentech. Následuje bydlení ve větším (98 procent) a na preferovaném místě (96 procent). Nejčastěji byli naopak zklamáni lidé, kteří chtěli za pomoci hypotéky finančně zajistit děti. Tato potřeba nebyla naplněna pouze u necelé čtvrtiny z nich.

Celkem 40 procent Čechů ale zároveň má pocit, že se kvůli hypotéce museli něčeho vzdát. Téměř polovina z nich oželela cestování a dovolené, pětina pak koníčky a dalších 14 procent respondentů se cítí omezeno ve smyslu financí, úspor a spoření. Hypotéku obecně pozitivněji hodnotí lidé do 45 let.

Související

Bezpečnostních dveří je na českém trhu nepřeberné množství a je poměrně těžké se v nich zorientovat.

HB Index: Ceny realit do konce června dál rostly, nejvíce u bytů

Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků v Česku ve druhém čtvrtletí meziročně dál rostly. Nejvíce zdražily byty, o 10,9 procentního bodu, naopak nejméně rodinné domy. Od roku 2010 byty v ČR zdražily o více než tři pětiny. ČTK to sdělila Hypoteční banka. Opatření proti koronaviru podle ní mají na nemovitostní trh jen minimální vliv.

Více souvisejících

Hypoteční banka hypotéky Ekonomika Byty Česká republika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 7 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy