Ve čtvrtek mohou otevřít obchody a restaurace, skončí noční zákaz vycházení

Od čtvrtka se v Česku uvolní část opatření proti šíření nemoci covid-19. Po přechodu ze čtvrtého na třetí stupeň pohotovosti protiepidemického systému PES mohou znovu otevřít všechny obchody, provozovny služeb či restaurace. Částečně mohou otevřít i muzea, galerie, knihovny, zoo či kulturní památky a také třeba herny a kasina. Naopak divadla, kina a koncertní sály nadále dovnitř lidi pustit nemohou.

Otevřené budou moci být od čtvrtka už všechny obchody bez výjimky a zároveň se ruší zákaz prodeje v neděli a státní svátky. Ve čtvrtém stupni je oproti třetímu povolen jen prodej základních potřeb. Nadále ale bude i ve třetím stupni po čtvrtku platit omezení počtu lidí v obchodě na jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních plochy a dodržování dvoumetrových rozestupů mezi zákazníky. Povoleny jsou ve všech stupních PES i prodeje kaprů za dodržení pravidel pro venkovní trhy i venkovní prodeje vánočních stromků za dodržení obecných opatření.

Restaurace budou také moci znovu otevřít. Zatím mohly mít otevřené jen výdejní okénko mimo dobu nočního zákazu vycházení. Otevřeno ale budou moci ve třetím stupni pohotovosti mít jen od 06:00 do 22:00, hosté musí sedět, mohou být nejvýše čtyři lidé u stolu a maximálně může být obsazena polovina kapacity zařízení.

Mohou se nově otevřít také všechny provozovny služeb. V případě kadeřnictví, kosmetik nebo pedikúry a manikúry platí stejně jako v obchodech omezení počtu zákazníků na jednoho na 15 metrů čtverečních a povinnost dvoumetrových rozestupů mezi klienty. Zaměstnanci musí mít ochranu nosu a úst a také zákazníci by měli mít roušku, pokud je to možné.

Bez omezení mohou ve čtvrtek otevřít i hotely a další ubytovací zařízení. Pro personál a hosty jsou ale povinné roušky a u vchodu a na recepci musí být k dispozici dezinfekce.

Také již zcela skončí noční zákaz vycházení. Ve čtvrtém stupni ještě platí v době od 23:00 do 05:00, ve třetím se už mohou lidé pohybovat v noci bez omezení. Končí i zákaz pití alkoholu na veřejnosti.

Ve čtvrtek se rovněž z obecného omezení kapacity hromadných akcí na šest lidí zvyšuje limit až na 50 lidí venku a deset uvnitř. Svateb, pohřbů či bohoslužeb se může nově účastnit až 30 lidí, tedy o polovinu více než ve čtvrtém stupni. Sportovní akce se mohou nově konat i amatérské. Dosud byly povoleny jen profesionální soutěže. Nadále ale nemohou přijít na sportovní akce diváci. Otevřou se také vnitřní sportoviště pro individuální sporty, ovšem nejvýše pro deset lidí najednou. Částečně mohou obnovit provoz i bazény či fitness a wellness centra.

Od čtvrtka budou oproti čtvrtému stupni opět umožněny návštěvy ve věznicích. Třeba návštěvy zařízení sociálních služeb ale budou možné až od soboty 5. prosince, a to s negativním testem na covid-19, nebo dokladem o prodělání infekce.

Školy se budou třetím stupněm pohotovosti řídit až od pondělí 7. prosince. Na střídavou výuku přejdou studenti středních a vyšších odborných škol. U vysokých škol pokračuje distanční výuka, pouze první ročníky mohou mít prezenční výuku, a to ve skupinách po nejvýše 20 studentech.

Související

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

Více souvisejících

Obchody Kina Ekonomika Hotely Restaurace Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 8 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy