Velké tuzemské firmy mají o očkování zájem, ale nemají vakcíny

Významné české firmy mají zájem o očkování svých zaměstnanců proti koronaviru, ale vlastní očkovací centra zatím vesměs nepřipravují. Důvodem je podle nich to, že nemají dostatek informací o procesu vakcinace ani samotnou vakcínu. Své zaměstnance řada z nich testuje. Vyplývá to z ankety ČTK mezi velkými podniky.

"Siemens ČR považuje očkování za klíčový krok v boji proti pandemii koronaviru a vakcinaci plně podporuje. V tuto chvíli však nemáme dostatek informací o dostupnosti vakcín a detailech státního očkovacího schématu," řekla ČTK mluvčí firmy Mariana Kellerová. V případě, že by státní orgány požádaly Siemens o součinnost při vakcinaci, ráda ji podle ní poskytne.

Očkovat vlastní zaměstnance chce liberecký výrobce plastových dílů pro automobilový průmysl Magna Exteriors (Bohemia). "Své zaměstnance testujeme a pokud jde o očkování, uděláme cokoliv, abychom ho urychlili, jen kdyby byly vakcíny," uvedl jednatel společnosti Miroslav Frontz.

ČEZ podle mluvčího Ladislava Kříže úzce spolupracuje s ministerstvem průmyslu a obchodu i ministerstvem zdravotnictví na vakcinační strategii pro ČR. Zaměstnanci firmy patří podle něj kvůli zajišťování provozu kritické infrastruktury mezi prioritní skupiny. "Předpokládáme, že vakcinace našich zaměstnanců se uskuteční v čase dříve než během pozdního jara. Pokud to vláda umožní, využijeme pro očkování i našich podnikových lékařů a poskytovatelů lékařských služeb," dodal.

V Plzeňském kraji největší firmy nechystají vlastní očkování zaměstnanců a nebudují vakcinační centra. "S ohledem na očkovací strategii ČR to nyní není možné. Soustředíme se na zajištění potřebné ochrany našich zaměstnanců za pomoci prostředků, které jsou teď dostupné," řekl mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář. Pivovarnická skupina dále sleduje situaci ohledně vakcíny a možného očkování, aby byla připravená na případné změny podmínek rychle reagovat. Pokud to bude možné, ráda se zapojí a pomůže. "Testování antigenními testy aktuálně neděláme," podotkl.

Ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček upozornil na to, že jejich pokladní jsou po celou dobu krize v první linii. "Zasloužili by zvláštní péči a prioritu v očkování od vlády. Sami vakcínou nedisponujeme a nemůžeme ji zaměstnancům poskytnout, tak jako to děláme například s bezplatným očkováním proti chřipce," poznamenal.

Bioveta, která vyrábí veterinární vakcíny a další farmaceutické přípravky, plánuje být v očkování svých zaměstnanců aktivní. "Samozřejmě uděláme vše pro jejich vakcinaci, ale určitě to nebude v příštích týdnech, když není dostatek vakcín ani pro seniory nad 80 let, nejspíš až za několik měsíců," řekl předseda představenstva Libor Bittner.

Zájem o očkování pro zaměstnance má i Metrostav. Ale zatím nejsou k dispozici vakcíny pro nákup mimo ministerstvo zdravotnictví. "Situaci sledujeme, jakmile by bylo možné pro naše zaměstnance jakkoli legálně očkování zajistit, vedení to podpoří," podotkl mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.

Automobilka Hyundai v Nošovicích je připravena očkovat své zaměstnance proti koronaviru, jakmile bude k dispozici vakcína. Své zaměstnance hodlá očkovat také těžební společnost OKD. Hyundai Motor Manufacturing Czech má podle mluvčího Petra Michníka vlastního závodního lékaře a dostatečné kapacity na to, aby se u něj mohlo očkovat. "Kdyby byla vakcína, můžeme okamžitě začít s očkováním," doplnil Michník. "Logisticky máme vše vymyšleno tak, že bychom v případě dostatku vakcíny zvládli naše zaměstnance očkovat," souhlasila mluvčí OKD Naďa Chattová. Firmy zaměstnance testují.

Chemička Synthesia Pardubice zatím vlastní očkovací centrum nepřipravuje. "Nebráníme se tomu, ale nyní jsou vakcíny určeny pro starší ročníky a rizikové skupiny. Byl by také problém se zdravotním personálem na očkování," řekl generální ředitel Josef Liška. Společnost nárazově nechává ve vlastních prostorách zaměstnance testovat na koronavirus PCR testy, zvažuje také rozšíření o plošné antigenní testy. Časem by místa pro testování mohla poskytnout i pro očkování veřejnosti.

Komerční banka již před Vánocemi umožnila svým zaměstnancům bezplatné testování na koronavirus na vybraných místech po celé ČR a stejně tak by jim ráda nabídla možnost vakcinace. "Jsme nyní v kontaktu s veřejnými institucemi a jakmile stát firmám vakcínu uvolní, budeme připraveni této možnosti využít," uvedl mluvčí banky Pavel Zúbek.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy očkování siemens pivovar Plzeňský Prazdroj synthesia hyundai

Aktuálně se děje

před 59 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 14 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy