Vláda upraví seznam nezbytného zboží, které lze prodávat. Potravináři chtějí prioritu při očkování

Vláda podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) příští týden asi upraví seznam nezbytného zboží, které mohou nabízet obchody. Řekl to dnes novinářům po návštěvě očkovacího centra v Brně. Zachovat chce pravidlo, že velké obchody nesmí prodávat zboží, na které se specializují malé prodejny, které mají kvůli opatřením proti covidu-19 zavřeno.

Od 27. prosince lze v supermarketech prodávat jen výrobky povolené i pro prodej v malých obchodech. Lidé tak smí nakupovat například potraviny, pohonné hmoty, drogerii, léky, krmiva či brýle. Opoziční politici v té souvislosti kritizují, že podle aktuálního seznamu je třeba v případě obuvi nutné spoléhat na internetové obchody, zato kamenné prodejny mohou nabízet například zbraně a střelivo.

Blatný dnes řekl, že si kabinet uvědomuje, že se seznam nezbytných věcí proměňuje mimo jiné v souvislosti s tím, jak se mění roční období. "V rámci úpravy PES, kterou plánujeme příští týden, bude upraven i tento seznam. Budou tam zahrnuty pravděpodobně například papírnické výrobky. Je to potřeba kvůli dětem do škol," řekl.

Na nerovnost podmínek pro prodej v supermarketech a malých obchodech upozorňovala při podzimní vlně epidemie opozice. Vadilo jí, že supermarkety nabízely i zboží ze sortimentu drobných prodejen, které musely zůstávat zavřené. Blatný chce, aby ani po změnách nevznikaly konkurenční výhody. "Bude to pro všechny. Pokud povolíme například papírnické výrobky v hypermarketech, musí je být možnost prodávat i mimo ně. Ta spravedlnost bude zachována," uvedl.

Potravinářská komora ČR žádá, aby byli pracovníci potravinářských podniků upřednostněni při očkování. Například Německo a Francie umožní potravinářům očkování ihned po pracovnících ve zdravotnictví a rizikových skupinách, uvedla dnes komora.

Ministerstvo zdravotnictví tyto pracovníky podle prezidentky komory Dany Večeřové opomnělo. "Po celou dobu probíhající pandemie pracovníci všech českých potravinářských výroben kontinuálně pracují za velmi obtížných podmínek. I díky jejich neúnavné práci se podařilo zajistit to, že se český spotřebitel dosud nesetkal s prázdnými regály a nemusel se obávat, že nebude mít co jíst," uvedla Večeřová.

Zařazení výrobců potravin mezi prioritní skupiny podle komory proto dává smysl, Večeřová tedy nechápe, proč se na tuto skupinu pracovníků stát nezaměřil. "K očkování se podle aktuálních podkladů dostane pracovník potravinářské výroby až společně s ostatními, tedy například s lidmi z administrativy, kteří mají možnost pracovat z domova a svůj návrat do kanceláří odložit. Přitom v řadě místních továren se společně potkávají i tisícovky zaměstnanců," dodala. O problému chce s ministerstvem jednat.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Obchody Andrej Babiš Vláda ČR Ekonomika Potravinářská komora očkování

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy