Výroba nábytku v Česku loni vzrostla o 1,1 procenta na rekordních 48,5 mld. Kč

Nábytkářské firmy v Česku loni vyrobily zboží za rekordních 48,5 miliardy korun, meziročně o 1,1 procenta více. Tržby z prodeje nábytku klesly o 3,1 procenta na 38,62 miliardy korun. Vývoz stoupl o 13,6 procenta, dovoz se zvýšil o 10,6 procenta. ČTK to dnes sdělil tajemník Asociace českých nábytkářů (AČN) Tomáš Lukeš.

“Výkon výroby nábytku zaznamenal další růst v řadě. Loni na podzim jsme odhadovali, že bude zhruba stagnovat. Méně potěšitelnou zprávou je, že podíl dovozu na prodejích meziročně vzrostl téměř o osm procentních bodů na 61,3 procenta. To znamená, že čeští nábytkáři ztratili významnou pozici na tuzemském trhu," uvedl Lukeš. Podle něj to pravděpodobně souvisí s rozvojem on-line prodejů, kdy většina takového nábytku je právě ze zahraničí, zejména z Polska a Číny.

Vývoz nábytku loni meziročně vzrostl o 13,6 procenta na 33,57 miliardy korun. Necelá třetina připadá na Německo, následují Francie (7,5 procenta), Slovensko (7,1 procenta), Británie (6,4 procenta) a Polsko (4,6 procenta).

Dovoz nábytku meziročně stoupl o 10,6 procenta na 23,69 miliardy korun. Nejvíce patřilo Polsku (26 procent), následovaly Německo (21 procent), Čína (16,6 procenta), Slovensko (4,6 procenta) a Itálie (4,3 procenta).

"Českým výrobcům se daří vyvážet nábytek a nábytkové dílce s vysokou přidanou hodnotou. Naopak je zcela zřejmé, že do České republiky je dovážen zejména levný a často i velmi nekvalitní nábytek. Nicméně i tak cena za kilogram dováženého nábytku poměrně výrazně stoupla. Je zřejmé, že prodejci budou nuceni zvýšenou cenu za dovážený nábytek do svých prodejních cen promítnout," doplnil Lukeš.

Průměrná cena za kilogram vyváženého nábytku loni meziročně vzrostla zhruba o desetinu na 96,02 Kč, u dováženého se zvýšila o 81 procent na 76,02 Kč.

"Největšími dovozci nábytku jsou zejména velké specializované nábytkářské markety. V současné době ovšem velmi posílili různí internetoví prodejci. To je dáno faktem, že kamenné obchody musely být po značnou část loňského roku kvůli koronaviru uzavřené a jedinou možností, jak nakupovat nábytek, byl internet," dodal Lukeš. Podle něj je velmi pravděpodobné, že jakmile se situace ustálí a kamenné prodejny se opět otevřou, význam internetového prodeje poklesne.

Profesní organizace Asociace českých nábytkářů funguje od roku 1997. Sdružuje zhruba stovku členů, 70 procent tvoří výrobní firmy, zbytek připadá například na školy.

 

Související

Moravská galerie

Moravská galerie otevřela expozici Brno předměstí Vídně s inovativní koncepcí

Slavnostní otevření stálé expozice Brno předměstí Vídně navštívilo několik stovek lidí. Od inovované koncepce si Moravská galerie slibuje zvýšení návštěvnosti. Důležitým aspektem je provázání dobového volného a užitého umění. Jedním z kroků ke zpřístupnění instalace veřejnosti je zavedení dobrovolného vstupného.

Více souvisejících

Nábytek

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy