Vývoz a dovoz od ledna do srpna klesl o desetinu, vázne obchodování s Německem

Český zahraniční obchod se zbožím kvůli pandemii zaznamenal od ledna do srpna pokles u vývozu a dovozu asi o desetinu. Bilance byla meziročně nižší o 42 miliard korun. Největší výkyvy byly v březnu a dubnu. Nejvíce klesl obchod s Německem, naopak výrazně vzrostl dovoz z Číny. Propad českého zahraničního obchodu se projevil především u motorových vozidel.

Na dnešní on-line tiskové konferenci to řekli zástupci Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Vývoz za osm měsíců letošního roku skončil s 11procentním poklesem, dovoz se ve stejném obdobní propadl o 9,7 procenta. Dlouhodobě nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR je Německo. S ním se od ledna do srpna vývoz snížil o 84,5 miliardy korun, dovoz klesl více, a to o 89,4 miliardy korun. U Číny ČR zaznamenává dlouhodobě zápornou bilanci, která se ještě prohlubuje, když se zvyšuje tempo růstu dovozu. Zatímco vývoz z ČR do Číny za osm měsíců letošního roku klesl o 1,2 miliardy korun, dovoz se zvýšil o 29,6 miliardy korun.

"Zahraniční obchod naší země je výrazně závislý na výsledcích zpracovatelského průmyslu, přičemž jednotlivá odvětví v tomto sektoru jsou v řadě případů, ať už přímo či nepřímo, napojeny na automobilový průmysl," řekl z Stanislav Konvička z ČSÚ. Vývoz motorových vozidel od ledna do srpna se v meziročním srovnání propadl o 140 miliard korun, dovoz skončil v tomto období s poklesem 82,4 miliardy korun. Výrazné změny v odvětví mají podle Konvičky dopad na celý zahraniční obchod.

Pandemie koronaviru se dále projevila u obchodu s potravinami, kde v případě ČR dlouhodobě převažuje dovoz nad vývozem, uvedla za ČSÚ Miluše Kavěnová. Největší výkyvy byly znatelné v březnu, a to u dovozu i vývozu, kde byl meziroční nárůst okolo 16 procent.

Obchod s textiliemi za leden až srpen zaznamenal meziroční nárůst o 8,8 procenta. Bilance je v tomto případě dlouhodobě kladná, ale v březnu poprvé od prosince 2011 byla záporná. "Zatímco tehdy to bylo nicotných minus 12 milionů korun, tak nyní to bylo minus 2,2 miliardy korun," upozornil Konvička. Výraznou měrou se na tom podle něj podílel dovoz jednorázových roušek a jiného zdravotnického materiálu. Jen jednorázové roušky tvořily asi čtvrtinu veškerého dovozu. Výrazně v tomto období vzrostl dovoz z Číny, a to o 312 procent ve srovnání s loňskem.

Krize se dotkla i dovozu léků. Největší změna byla v březnu, kdy hodnota dovozu dosáhla více než 12 miliard korun, což je podle Kavěnové meziročně nárůst o zhruba 40 procent. "V dalších měsících se situace vrátila k běžným hodnotám. Lze předpokládat, že podzimní údaje se budou na straně dovozu opět zvyšovat," řekla.

Bilance zahraničního obchodu ČR se zbožím se státy Evropské unie (EU) je dlouhodobě kladná, naopak se zeměmi mimo EU záporná. Zatímco se bilance se státy mimo EU od ledna do srpna téměř nezměnila, rozdíl byl asi 55 milionů korun, se státy EU byl zaznamenán meziroční pokles 43 miliard korun.

Podle tzv. indexu exportu, který připravují Raiffeisenbank a Asociace exportérů, budou celoroční ztráty českého vývozu letos činit minimálně 305 miliard korun. Loni export dosáhl rekordních 4,57 bilionu korun.

Související

Více souvisejících

dovoz a vývoz zahraniční obchod Ekonomika Český statistický úřad

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy